Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς θα τεθεί (για τη λήψη αποφάσεων) ο τελικός τρόπος υπολογισμού, με βάση το εισόδημα, των ασφαλιστικών εισφορών για τη σύνταξη και την ασθένεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Την άμεση εμπλοκή των Θεσμών, σε ρόλο… διαιτητή, προεξοφλούν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, διαπιστώνοντας «αγεφύρωτο χάσμα» με τις απόψεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείει ούτε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος, αν και δηλώνει «ανοικτός» σε διορθωτικές κινήσεις επί του σχεδίου, διαμηνύει ότι «το νέο σύστημα θα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδύναμων και θα έχει έντονα στοιχεία αναδιανομής, δηλαδή οι πλουσιότεροι θα επιβαρύνονται περισσότερο και οι πιο αδύναμοι λιγότερο».
Ο υπουργός Εργασίας, επιβεβαίωσε, με άρθρο του στην «Αυγή», ότι «όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών». Και τόνισε ότι είναι έτοιμος να επεκτείνει στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και να εφαρμόσει «κόφτη» στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, έτσι ώστε ο κοινός κανόνας που θα ισχύει (ενιαία ποσοστά των ασφαλίστρων) να μην οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση (φόρου + εισφοράς) για όσους έχουν -και θα… δηλώνουν- μεγαλύτερα εισοδήματα.
Την αντίθεσή της στα σενάρια των «διορθώσεων» δήλωσε ήδη η ΕΣΕΕ υπογραμμίζοντας ότι «οι προτεινόμενες αλλαγές σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να διορθώσουν τα ‘αδιόρθωτα’ στο ασφαλιστικό σχέδιο». Η ΕΣΕΕ υπενθύμισε ότι για να αποτραπούν οι αδικίες, έχει προτείνει την αποκλιμάκωση της εισφοράς ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος κάθε επαγγελματία (και όχι την κλιμάκωση που προτείνει το υπουργείο). Για τον λόγο αυτό, απέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών σε βάθος τριετίας καθώς, το προτεινόμενο σχέδιο, θα αυξήσει την επιβάρυνση για την καταβολή ασφαλίστρων από 4,7% έως 198,3% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
ΑΝΑΒΟΛΗ
Η διάσταση των απόψεων των δύο πλευρών οδηγεί σε αναβολή των συναντήσεων της ηγεσίας του υπουργείου με τους εμπειρογνώμονες των οργανώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων που επρόκειτο να γίνουν έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Οι συναντήσεις, εφόσον οριστικοποιηθούν οι «διορθώσεις» που επεξεργάζονται τα επιτελεία των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, θα γίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.