Υλικά
3 κ.σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2/3 φλιτζ. ψιλοκομμένο καρότο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/4 φλιτζ. αλεύρι
3 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
2 φλιτζ. γάλα
3-4 φλιτζ. μπρόκολο
1 κ.γλυκού μουστάρδα
1 κ.γλυκού αλάτι
λίγο πιπέρι
1 φλιτζ. τριμμένο τσένταρ +λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζέστανε το λάδι ή το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (να λιώσει το βούτυρο αν χρησιμοποιείς βούτυρο). Ρίξε το κρεμμύδι και το καρότο και σωτάρισε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας πού και πού. Πρόσθεσε το σκόρδο και σώταρε άλλο ένα λεπτό. Ρίξε το αλεύρι και σώταρε ακόμη ένα λεπτό. Ρίξε μέσα το ζωμό ανακατεύοντας να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Πρόσθεσε το γάλα, το μπρόκολο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακάτεψε καλά. Άσε να πάρουν βράση ανακατεύοντας κάθε μερικά λεπτά. Μόλις βράσει χαμήλωσε τη φωτιά και συνέχισε να σιγοβράζεις τη σούπα για άλλα 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Ρίξε το τυρί και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει τελείως και να ενοποιηθεί με τη σούπα.Σέρβιρε πασπαλίζοντας με χοντροτριμμένο τσένταρ.