Με αποπομπή από τη ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων» απειλεί εκ νέου την Ελλάδα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαικού Κόμματος.
Σε προδημοσίευση συνέντευξής της στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», που μεταδίδουν σήμερα τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, η Αυστριακή ΥΠΕΣ αναφέρει πως εάν μία χώρα του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται διαρκώς στις υποχρεώσεις της και μόνον διστακτικά θέλει να δεχθεί βοήθεια, τότε δεν απαγορεύεται να γίνονται κάποιες σκέψεις.
Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, τότε θα πρέπει να συζητηθεί ανοικτά και μία προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, τονίζει.
Στη συνέντευξή της η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ διατείνεται πως είναι “μύθος” ότι δεν μπορεί να ελεγχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, προσθέτοντας ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συγκαταλέγεται στα ισχυρότερα της Ευρώπης και υπό πολιτική διοίκηση, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο και την καταγραφή των μεταναστευτικών ροών.
«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων πλησιάζει στο τέλος της. Πολλά έχουν συζητηθεί, τώρα πρέπει επιτέλους να υπάρξει δράση. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη», προειδοποιεί η Μικλ-Λάιτνερ.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα και σε σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος στο Λεονφέλντεν της Άνω Αυστρίας, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από την Ελλάδα καλύτερη διασφάλιση των συνόρων προς την Τουρκία, με συμμετοχή και του Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.
Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη Σύνοδο αυτή, το Λαϊκό Κόμμα θα θέσει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, του πρώην προέδρου της Βουλής Αντρέας Κολ, ο οποίος συγκαταλέγεται στον σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την Ακροδεξιά του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006.
Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ξενοφοβικό κλίμα.