Η αρχή έγινε με το ΔΝΤ, το οποίο «φρόντισε» να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ακολούθησαν κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, των οποίων οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες από αυτές του -εκ παραδόσεως- συντηρητικού και προσεκτικού ΔΝΤ.
Η παγκόσμια οικονομία και οι προοπτικές της ήταν ένα από τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν κατά το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, με το μήνυμα που έστειλαν πολιτικοί, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες κάτι παραπάνω από σαφές: η παγκόσμια οικονομία δεν έχει, ακόμη, κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση του 2008 ακόμη και εάν σε κάποιες χώρες του κόσμου οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν επιστρέψει σε καλύτερα επίπεδα.
Πιθανώς την ορθότερη άποψη εξέφρασε ο γνωστός -συμπαθής ή όχι στην κρίση του καθενός – και κυρίως επιτυχημένος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, όταν δήλωσε πως «Η υφήλιος βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κατάσταση την οποία δεν μπορεί να χειριστεί».
Κατά τον κ. Σόρος η παγκόσμια οικονομία βιώνει εκ νέου μέρες του 2008, απλά η αφετηρία της κρίσης είναι εντελώς διαφορετική. Το 2008 ήταν η δευτερογενή (και πλήρως άγνωστη στους περισσότερους) αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Σήμερα, οκτώ χρόνια αργότερα, οι φόβοι στρέφονται προς την Ανατολή και στους τριγμούς που εμφανίζει η οικονομία της Κίνας.