Η επόμενη δόση των κεφαλαίων διάσωσης προς την Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε μια «κινητή εορτή» εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν κατορθώσει να πείσει τις αρχές της ευρωζώνης ότι τηρεί τις υποσχέσεις του, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Όλοι έχουν συνηθίσει στο γεγονός ότι ο αξιολογήσεις παίρνουν περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Rimantas Sadzius σε συνέντευξή του την Παρασκευή.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα βιαστούν να χορηγήσουν νέα βοήθεια μέχρι ο Τσίπρας να επιδείξει αποτελέσματα απ’ την εφαρμογή των υποσχέσεων για την αποκατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, επικαιροποιήσει το πλαίσιο της αγοράς εργασίας και κλείσει τα δημοσιονομικά κενά.
Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν για τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος σήμερα στη Βουλή, λίγο πριν τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, των δημοσιογράφων και των δικηγόρων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
«Είμαστε έτοιμοι να απαιτήσουμε οι συμφωνίες να εφαρμοστούν στο 100 τοις εκατό» συνέχισε ο Λιθουανός ΥΠΟΙΚ, υποστηρίζει το Bloomberg, που υπογραμμίζει στην συνέχεια ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα βιαστούν να προχωρήσουν σε πρόσθετες εκταμιεύσεις μέχρι ο Τσίπρας να τιμήσει στις υποσχέσεις του για την διόρθωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, την επικαιροποίηση της αγοράς εργασίας και το κλείσιμο των φορολογικών κενών.
Η αργή προσέγγιση επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έχει ήδη ωθήσει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα αντίστοιχα του περασμένου Αυγούστου και η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να επανέλθει το λίμα ρήξης του περασμένου έτους που παρ’ ολίγο να κοστίσει την συμμετοχή της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.
Η Ελλάδα μπορεί να λάβει 4 δισεκατομμύρια ευρώ ($ 4 δισεκατομμύρια) από τους πιστωτές της εφόσον ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πιο πρόσφατης διάσωσης, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη. Εάν ωστόσο η Ελλάδα δεν ξεκλειδώσει την χρηματοδότηση αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση ρευστότητας από τα μέσα του έτους.
Οι αξιωματούχοι που αντιπροσωπεύουν τους Θεσμούς εξετάζουν εάν η χώρα θα καταφέρει να εξοικονομήσει απ’ τις περικοπές στο ασφαλιστικό το 1% του ΑΕΠ φέτος ώστε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018.
Προκειμένου να εισρεύσουν και άλλα χρήματα, η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ πριν επιχειρήσει να προσεγγίσει τις χώρες της Ευρωζώνης.
Η Κομισιόν θέλει να διατηρηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Eurogroup και οι οποίοι βασίζονται σε μία στρατηγική “μέρα τη μέρα” ενώ το ΔΝΤ έχει πιέσει για ευρύτερους στόχους ώστε να συμμετάσχει και αυτό στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα διάσωσης.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem δήλωσε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα “εάν τα πράγματα γίνουν όπως τα θέλει”. Σε συνέντευξη του την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός δήλωσε πως οι πιστωτές θα εξετάσουν πως να διαχειριστούν το πρόγραμμα αποπληρωμής της Ελλάδας εφόσον η ίδια επιδείξει αποτελέσματα πάνω στις υποσχέσεις για το συνταξιοδοτικό και των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Annika Breidthardt είχε πει την περασμένη Παρασκευή ότι ο τεχνικές συζητήσεις που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα.
Οι πρόσφατες καθυστερήσεις δεν φαίνεται να ασκούν πίεση στα ευρωπαϊκά σχέδια, δηλώνει απ’ την πλευρά του ο Εσθονός υπ. Οικονομικών Sven Sester, σημειώνοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν να διασφαλίσουν ότι η αξιολόγηση θα γίνει σωστά.
«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι ένα απ’ τα σημαντικά βήματα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Sester σε μία συνέντευξη του με το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. «Ο αντίκτυπος της θα είναι μακροπρόθεσμος και σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα. Αυτό μπορούμε να το περιμένουμε», κατέληξε.