Η αρχή έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο δρόμος για τη νέα αντιπολιτευτική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαράχθηκε, εν μέσω του ταξικού διαχωρισμού που επιχειρεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να πλήξει το νέο του αντίπαλο.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ., άφησε το δικό του πολιτικό αποτύπωμα στη χθεσινή συζήτηση και ξεφεύγοντας από την κλασσική αντιπολιτευτική γραμμή, ενίσχυσε το επιχείρημα πολλών ότι πλέον ο Πρωθυπουργός έχει απέναντί του ισχυρό αντίπαλο, ενώ δικαίωσε μια παλαιότερη φράση του, ότι «με εμένα πρόεδρο ο Τσίπρας θα περάσει δύσκολα».
Με την πρώτη του ομιλία χθες το βράδυ στη Βουλή, ως πρόεδρος της Ν.Δ., κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό, άφησε απόλυτα ικανοποιημένο το σύνολο της Κ.Ο. του κόμματός του και ήδη καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για πολύ υψηλό επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης.
«Η ΝΔ είναι παρούσα και πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι κυρίαρχος. Η εποχή που έπαιζε μόνος του τελείωσε. Οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν» ήταν το μήνυμα που εκπέμπεται από το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλά και έμπειρα στελέχη της οποίας έβαλαν θετικό πρόσημο στην χθεσινοβραδινή εμφάνιση, άκρως επιτυχημένη λένε, του κ. Μητσοτάκη.
Με την παρουσία στη Βουλή, ανέδειξε άλλο ύφος στην αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ. και κόμισε άλλη πολιτική κουλτούρα στην αντιπαράθεσή του με τον Πρωθυπουργό, σε σημείο που ξάφνιασε το Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, το πρωθυπουργικό γραφείο επέλεξε, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, να εκδώσει non paper ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση των αρχηγών και δεν είχαν τελειώσει οι πρωτολογίες για να επιτεθεί στον κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι ηττήθηκε κατά κράτος.
Η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου, αν και ξάφνιασε αρνητικά τη Ν.Δ. που διαπιστώνει εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, όπως και στην πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντηση των κκ. Μητσοτάκη και Τσίπρα που επέλεξαν να κάνουν διαρροές ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτησή τους, εκλήφθηκε ως σήμα πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέτυχε το στόχο του.
Για το σύνολο της Κ.Ο. ο κ. Μητσοτάκης είχε λόγο σαφή, τεχνικά ακριβή, τεκμηριωμένο, ενώ πολλούς εξέπληξε και προκάλεσε μεγάλη συζήτηση η κίνησή του, η οποία απείχε από την στάση παλαιότερων προέδρων του κόμματος, να κάνει αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις της Ν.Δ. στο ζήτημα του ασφαλιστικού στο παρελθόν.
«Δεν θέλαμε να δούμε το πρόβλημα…Υπάρχουν συλλογικές ευθύνες που πρέπει να αναγνωρίσουμε με θάρρος και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτή την πραγματικότητα αρνηθήκαμε, μέχρι πολύ πρόσφατα, ως κοινωνία να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε. Την κρύψαμε βολικά και επιπόλαια κάτω από το χαλί. Ο κύκλος της σιωπής όμως πρέπει να σπάσει. Κι εδώ θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Τάσου Γιαννίτση: Για να υπάρξει μια σταθερή λύση στο ασφαλιστικό χρειάζεται μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συλλογική αναγνώριση λαθών» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ειδικά για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Γιαννίτση, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη (σ.σ. πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο Κώστας Καραμανλής), το οποίο και εκθείασε, είπε με νόημα: «Η δική μας παράταξη δεν βοήθησε όσο έπρεπε».
Στη συνέχεια, πέρα από την υποστήριξη των ασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ, με υπουργούς, τον Δημήτρη Σιούφα, την Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τον Γιάννη Βρούτση, μίλησε θετικά και για το νόμο 3863/2010, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη, ξαφνιάζοντας ευχάριστα και τμήμα του εκσυγχρονιστικού ΠαΣοΚ, με την Άννα Διαμαντοπούλου να κάνει θετικό σχόλιο στο twitter.
H υπερβατική κίνηση του κ. Μητσοτάκη που μίλησε με περισσότερο κεντρώο πολιτικό λόγο, να αναφερθεί θετικά για στελέχη και του βασικού αντιπάλου της ΝΔ επί 40 χρόνια, του ΠαΣοΚ, ανοίγει εκ των πραγμάτων και τη συζήτηση για το είδος και το βάθος της διεύρυνσης που θα επιχειρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τη νέα της ηγεσία σε άλλες δυνάμεις, πέραν της κεντροδεξιάς.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προέβη και σε μια κίνηση που δεν ήταν συνηθισμένη έως τώρα σε τέτοιες συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, καθώς πέρα από την στηλίτευση των λαθών της παράταξής του, αφού αναγνώρισε το βάρος του προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς περιστροφές, επιφυλάξεις και αστερίσκους.
Η επιχείρηση της Ν.Δ. για πολιτική αποδόμηση του Πρωθυπουργού ξεκίνησε και επίσημα από τη Βουλή χθες το βράδυ με τον κ. Μητσοτάκη να επιλέγει τη μονομαχία «σώμα με σώμα», θεωρώντας ότι σε βάθος χρόνου θα είναι κερδισμένος. Γι’ αυτό και χθες δεν επέλεξε την πόλωση και δεν ακολούθησε τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως να αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Μόνο που ακολούθησε άλλο είδος και ύφος αντιπολίτευσης που ικανοποιεί και το μετριοπαθές κοινό που δεν θέλει τις άναρθρες κραυγές και τις κενού περιεχομένου αντιπολιτευτικές κορώνες, αλλά σοβαρή και υπεύθυνη κριτική με παράλληλη κατάθεση προτάσεων.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το δίλημμα της επόμενης περιόδου, το οποίο είναι κατά τον ίδιο, αν θα πάμε ως χώρα μπροστά ή πίσω και μεταξύ του «χθες του λαϊκισμού, της στασιμότητας και του κομματικού κράτους, που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το αύριο της αλήθειας, των δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που η ΝΔ εκπροσωπεί και θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση».
Το ενδιαφέρον σημείο στην πρώτη του παρουσία στη Βουλή ως πρόεδρος, ήταν, εκτός από την αναφορά του στην παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα, ο τρόπος που επέλεξε να κλείσει την πρωτολογία του. Αντί να απευθυνθεί στους βουλευτές του κόμματός του, επέλεξε, με μια θετική προσέγγιση, να απευθυνθεί σε εθνικό ακροατήριο, δηλ. όπως είπε, σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από το αν και τι ψήφισαν στις εκλογές, ανεξάρτητα από το αν και το τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα.
«Μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Το πέτυχαν άλλες χώρες, το πετυχαίνουν και οι Κύπριοι αδελφοί μας, οι οποίοι εξέρχονται του μνημονίου το Μάρτιο του 2016.
Μπορούμε να ξαναδείξουμε στον κόσμο τη θετική, τη δημιουργική πλευρά της Πατρίδας μας. Αλλά προϋπόθεση είναι μια δίκαιη, ρεαλιστική κοινωνική συμφωνία ευθύνης και αλληλεγγύης όλων των κοινωνικών ομάδων, όλων των γενεών» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ναι, να βάλουμε όλοι πλάτη, να μοιραστούμε τα βάρη δίκαια και θα τα καταφέρουμε. Όλα αυτά, όμως, μπορούν να γίνουν μόνο με σχέδιο, με αλήθεια και όχι με ψεύτικες υποσχέσεις και όχι με μεγάλα λόγια. Σας ζητώ να έχετε πάντα από εμένα αυτή την απλή απαίτηση. Και να ξέρετε ότι όσο συμμετέχω στο δημόσιο διάλογο, θα την τηρώ απολύτως».
Πηγή:in.gr