Τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την τακτική, που ακολουθούν οι Θεσμοί κατά τη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται στην Αθήνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση, εξαιτίας των διαφωνιών που έχουν μεταξύ τους οι Θεσμοί και τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν καταθέσει καν τις θέσες τους επί του ασφαλιστικού, παρότι έχουν την ελληνική πρόταση από τις αρχές του χρονου, επιλέγοντας προφανώς μία τακτική καθυστερήσεων. Επιςήμανε μάλιστα ότι οι Θεσμοί αντί προτάσεων κάνουν μόνο διαρροές. Υπεραμύνθηκε δε της εληνικής πρότασης λέγοντας ότι ειναι στ πλαίσιο της συμφωνίας και του καλοκαιριού.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει εμπιστοςύνη προς την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τα μέτρα που έχουν περάσει ήδη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός παρουςίασε στην κυρία Μέρκελ μία σειρά από θετικές, όπως σημείωνε μετά συνεργάτης του, εξελίξεις για την οικονομία, που διδουν την προοπτική της ανάπτυξης. Εξελίξεις όπως η αύξηση των εςόδων και των θέσεων εργαςίας κατά 170 χιλιάδες μέσα στο 2015, η πιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι ενεργειακές συμφωνίες.
Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος φάνηκ να ακούει τις ενστάσεις του ελληνα πρωθυπουργού, χωρίς όμως να δίδει κάποια συγκεκριμένη απάντηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Μέρκελ ρώτησε για τον Κυριάκο Μητστάκη και τις απεργίες στην Ελλάδα, χωρις όμως να διευκρινιστεί εάν και τι απάντησε ο κ. Τςίπρας. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά ότι οι αναφορές αυτές είναι στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που λογικό ειναι να έχει για την χώρα μας η κυρία Μέρκελ.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, η κυρία Μέρκελ φάνηκε να θέλει γρήγορες κινήσεις από την Αθήνα, με τον κ. Τσίπρα να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τα κέντρα υποδοχής μέχρι το συμβούλιο κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την υλοποίηση της συμφωνίς μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, καθώς και την εφαρμοφή του πωτοκόλλου Ελλάδας Τουρκίας για την επανεισδοχή των προσφύγων. Ζήτησε επίσης την υλοποίηση τωου πλάνου για την αναλογική εγκατάσταση προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Στη συνάντηση που ειχε με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο κ. Τσίπρας, υπήρξε συμφωνία για βοήθεια το Λονδίνου με την αποστολή ειδικών που θα βοηθήσουν στην επαναπροώθηση πακιστανών από την Ελλάδα στη χώρα τους. Επίσης θα υπάρξει και βοήθεια στην ενίσχυση της ακτοφυλακής.