Για πρώτη φορά από την έναρξη της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, υπάρχουν περισσότερα παιδιά και γυναίκες που μετακινούνται από ότι ενήλικες άνδρες, αναφέρει η UNICEF
Τα παιδιά και οι γυναίκες αποτελούν τώρα σχεδόν το 60% των προσφύγων και των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα από την Ελλάδα προς Γευγελή στην FYROM. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σήμερα το 36% των ατόμων που διακινδυνεύουν το θαλάσσιο ταξίδι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, καθώς πολλά παιδιά δεν δηλώνουν την ηλικία τους μέχρις ότου φθάσουν στον προορισμό τους.
«Οι επιπτώσεις αυτής της αύξησης του ποσοστού των παιδιών και των γυναικών που βρίσκονται σε κίνηση είναι τεράστιες – αυτό σημαίνει ότι περισσότερα βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, ειδικά τώρα το χειμώνα, και περισσότερα έχουν ανάγκη προστασίας στην ξηρά», δήλωσε η Marie Pierre Poirier, Ειδική Συντονίστρια της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη. «Τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, προστασίας και υγείας πρέπει να ενισχυθούν σε κάθε βήμα της διαδρομής, ώστε τα παιδιά και οι γυναίκες να μη πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή να χάνονται στα κενά του συστήματος.»
Από τον Ιούνιο του 2015, όπου οι άνδρες αποτελούσαν μέχρι και το 73% της μεταναστευτικής ροής, υπήρξε μια σημαντική άνοδος του αριθμού των παιδιών και των γυναικών που βρίσκονται σε κίνηση, τα παιδιά αντιπροσώπευαν τον ένα στους δέκα τον Ιούνιο του 2015 και τώρα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των προσφύγων και μεταναστών.
Αν και ο ακριβής αριθμός των ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών που βρίσκονται σε κίνηση δεν είναι γνωστός, 35.400 ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία, κυρίως νεαροί Αφγανοί, ενώ η Γερμανία έχει περισσότερους από 60.000 ασυνόδευτους εφήβους κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Η UNICEF έχει τονίσει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά σε κάθε βήμα της διαδρομής – θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένα για τα δικαιώματά τους ώστε να μπορούν να ζητήσουν άσυλο και επανένωση με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη. Τα βέλτιστο συμφέρον του κάθε ασυνόδευτου παιδιού θα πρέπει να εξετάζεται πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων. Η UNICEF υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των παιδιών στην οικογενειακή επανένωση, ιδιαίτερα καθώς τα παιδιά που ζουν και ταξιδεύουν χωρίς την υποστήριξη της οικογένειάς τους διατρέχουν κίνδυνο κακοποίησης και εκμετάλλευσης από λαθρέμπορους και διακινητές.