Με την ανθρώπινη δραστηριότητα στους βυθούς των ωκεανών να αυξάνεται συνέχεια, όλο και περισσότερες είναι οι εταιρείες που «κοιτούν» προς την κατεύθυνση εύχρηστων, ευέλικτων «μίνι» υποβρυχίων, για δραστηριότητες όπως η αναζήτηση πόρων στους βυθούς, η συντήρηση αγωγών ή υποβρυχίων καλωδίων κ.α.
Για τέτοιες δραστηριότητες, ερευνητές του Fraunhofer Institute for Optronics, System Technologies and Image Exploitations IOSBB σχεδίασαν ένα αυτόνομο υποβρύχιο σκάφος (AUV- Autonomous Underwater Vehicle) που προσφέρεται για μαζική παραγωγή. Σημειώνεται ότι AUV χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια σε αποστολές εξερεύνησης του βυθού, με τα οχήματα να κινούνται ανεξάρτητα στο νερό, συλλέγοντας δεδομένα, και επιστρέφουν μόνα τους στα μητρικά σκάφη. Μέχρι τώρα, τα σκάφη αυτά κατασκευάζονταν κατά παραγγελία και ήταν ιδιαίτερα ακριβά, με περίπλοκες δομές, ενώ δύσκολη ήταν και η αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυπταν από τη χρήση τους, ενώ πολλά ήταν ιδιαίτερα ογκώδη.
Το AUV του IOSB αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα: Θα εκτίθεται στην Oceanology International Exhibition στο Λονδίνο τον Μάρτιο, καθώς και στη Hannover Messe τον Απρίλιο. Το όνομά του είναι DEDAVE (Deep Diving AUV for Exploration). Η ερευνητική ομάδα, υπό τον καθηγητή Τόμας Ράουσενμπαχ, το έχει προικίσει με τεχνολογίες οι οποίες μέχρι τώρα δεν συναντώνταν σε AUV, όπως πρωτοποριακό σύστημα bus CAN, όπως αυτά στα μοντέρνα αυτοκίνητα (αντί για καλώδια) κ.α. Το σκάφος είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, ενώ το μήκος του είναι μόλις 3,5 μέτρα, επιτρέποντας την εύκολη μεταφορά του μέσα σε κοντέινερ (τέσσερα χωρούν σε ένα). Ωστόσο, παρά το μκρό τους μέγεθος, μπορούν να μεταφέρουν υπολογίσιμο φορτίο, με χώρο φόρτωσης μήκους ενός μέτρου.
Το DEDAVE κινείται χάρη σε οκτώ μπαταρίες, βάρους 15 κιλών η καθεμία. Με πλήρη φόρτιση, το σκάφος έχει αυτονομία 20 ωρών. Σε συνεργασία με το GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research και ένα ισπανικό ερευνητικό κέντρο, το σκάφος θα αρχίσει δοκιμές σε μεγάλο βάθος εντός των επόμενων εβδομάδων.