Του κυβερνητικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής. Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι παραμένουν ανοιχτά όλα τα σημαντικά ζητήματα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι «εμείς με τις γραβάτες και με τα μαντιλάκια μας δεν πληρώναμε αρκετά».
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ANT1 και αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση ο υπουργός Εργασίας είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν ζητήθηκε μείωση συντάξεων από το κουαρτέτο.
«Δεν ζήτησαν μείωση των κύριων συντάξεων. Δεν ζήτησαν μείωση καμιάς σύνταξης σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Δεν ξέρω τι θα γίνει σε άλλες φάσεις της διαπραγμάτευσης» διευκρίνισε.
Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών άφησαν ανοιχτά όλα τα θέματα τα οποία στο παρελθόν είχαν θέσει ως κρίσιμα, όπως τα εισοδηματικά κριτήρια στις συντάξεις και το ύψος της εθνικής σύνταξης».
«Οι θεσμοί, χωρίς να επιμένουν και να λένε αυτά είναι κόκκινες γραμμές, μας λένε δεν μας αρέσει αυτό που κάνετε γιατί το σύστημα το αναδιανεμητικό σας βοηθάει τους αδύναμους κι εμείς θέλουμε ένα σύστημα το οποίο να είναι απόλυτα αναλογικό όπως είναι οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Αυτά που δίνεις αυτά να παίρνεις. Εμείς τους λέμε ότι στο βαθμό που εκπληρώνουμε τις προϋποθέσεις του μνημονίου και συγκρατούμε τη δαπάνη, το να βοηθάμε τους φτωχούς είναι δική μας δουλειά, γι’ αυτό μας έβγαλε ο ελληνικός λαός και αυτό θα κάνουμε» είπε.
Για το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, το κουαρτέτο, όπως είπε ο υπουργός, υποστήριξε ότι αυτό το μέτρο μπορεί να επηρεάσει την αγορά εργασίας, ενώ το οικονομικό επιτελείο αντέτεινε ότι «ακόμη κι αν επηρεάσει την αγορά εργασίας το αντίθετο σοκ στην ελληνική κοινωνία με τη μείωση των συντάξεων θα είναι τέτοιο που η κοινωνία δεν θα το άντεχε». Ο ίδιος τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και «ότι δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη».
Κληθείς να σχολιάσει τις μαζικές κινητοποιήσεις ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «είναι αλήθεια ότι όταν ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο, όποιος κυβερνά πρέπει να ακούει».
«Να δούμε λοιπόν το μήνυμα. Να δούμε πρώτα πρώτα από το ασφαλιστικό ή το φορολογικό αν βλάπτονται οι περισσότεροι. Οι περισσότεροι ωφελούνται, όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και από το ασφαλιστικό και από το φορολογικό ωφελούνται» σημείωσε.
Ο υπουργός απέδωσε τις αντιδράσεις στη «μαυρίλα των 5 τελευταίων ετών». «Έχουμε 5 χρόνια μαυρίλας και μιζέριας. Ο κόσμος περίμενε ότι θα βγει πιο γρήγορα από τη μιζέρια αυτή απ΄όσο μπορούμε να του παραδώσουμε και προφανώς εισπράττουμε εμείς αυτή τη στιγμή και για τα 5 χρόνια της μαυρίλας και της μιζέριας. Λογικό είναι» είπε.
Διαχώρισε ωστόσο τις αντιδράσεις λέγοντας:
«Υπάρχουν άνθρωποι από το ασφαλιστικό, άνθρωποι που ήταν σαν κι εμένα παλιά. Που βγάζαν πάνω από 40.000, πάνω από 50.000, πάνω από 60.000 ευρώ. Εμείς με τις γραβάτες και με τα μαντιλάκια μας. Εμείς δεν πληρώναμε αρκετά. Οι μισθωτοί τραβάγαν το κάρο για εμάς. Ε εμείς, άνθρωποι σαν κι εμένα με τις 40.000, τις 50.000, τις 60.000 που δεν είχαμε μάθει να πληρώνουμε πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε. Αν δεν πληρώσουμε εμείς που έχουμε πιο πολλά, δεν μπορούμε να ελαφρύνουμε τη θέση αυτών που έχουν πιο λίγα».
Ερωτηθείς, τέλος, για τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τη 13η σύνταξη ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:
«Δεν λέγαμε ψέματα τότε. Είχαμε στο μυαλό μας μια στρατηγική που μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα μας επέτρεπε να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Αυτή πράγματι η στρατηγική μας φάνηκε τον Ιούλιο ότι δεν πέτυχε και τον Ιούλιο αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτόν τον επώδυνο συμβιβασμό».
Είπε, ωστόσο, ότι ο ελληνικός λαός τα γνώριζε αυτά όταν εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσε τη δυνατότητα να ξανακυβερνήσει «ακριβώς γιατί είχε την ελπίδα» ότι θα κάνει αυτό που κάνει, όπως ανέφερε, ότι δηλαδή θα κοιτάξει τους φτωχούς και τους αδύναμους και θα προσπαθήσει τα μέτρα αυτά να τα πάρει κυρίως από τα ανώτερα μεσαία στρώματα και τους πλούσιους.