Την προσφορά της Σαουδικής Αραβίας να συμμετέχει σε χερσαίες επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας στη Συρία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καλωσόρισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ.
Ο Κάρτερ σημείωσε ότι η περαιτέρω δραστηριοποίηση άλλων χωρών διευκολύνει τις ΗΠΑ να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά τους τζιχανστιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Καλοδεχόμαστε τέτοιες ειδήσεις», δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στην αεροπορική βάση Νέλις, που βρίσκεται στην έρημο της Νεβάδα. Τόνισε επίσης, ότι θα συζητήσει την προσφορά της Σαουδικής Αραβίας, με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του βασιλείου επιδεικνύει τη βούλησή της να κάνει περισσότερα στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ελέγχει μεγάλες περιοχές στο Ιράκ και στη Συρία. Προς την κατεύθυνση αυτή, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας έχουν δηλώσει ότι θα επιστρατεύσουν κι άλλες μουσουλμανικές χώρες, στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, ενώ θα διασφαλίσουν ότι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στη Συρία και στο Ιράκ, θα αποτρέψουν επαναδραστηριοποίηση του Ισλαμικού Κράτους.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σκοπεύει ν’ αξιοποιήσει τις συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ευρύτερων αμυντικών συνεργασιών και υποστήριξης, ώστε να επιταχυνθεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη, ο Κάρτερ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί προσεχτικά τις εξελίξεις, ωστόσο δεν έχει μέχρι σήμερα ληφθεί κάποια απόφαση για “επέκταση” του ρόλου των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη χώρα. «Η ανησυχία μας για τη Λιβύη, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η κατάσταση εκεί είναι διαφορετική, από αυτές που συναντούμε στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται συνήθως ένα πολιτικά διαταραγμένο περιβάλλον, ενισχύουν την παρουσία τους, καταλαμβάνουν μία περιοχή καταδιναστεύοντας τους κατοίκους και σχεδιάζουν από εκεί, επιχειρήσεις, σε άλλες περιοχές», είπε.
Στη Λιβύη, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, έχουν στοχοποιήσει τις πετρελαϊκές υποδομές, έχουν οργανώσει μία βάση στην πόλη της Σύρτης, εκμετελλεύομενες κυρίως το κενό εξουσίας μεταξύ των δύο ανταγωνιστικών κυβερνήσεων, που συγκρούονται για την τελική επικράτηση. Σύμφωνα με τον Κάρτερ, η Ουάσιγκτον προσδίδει βαρύτητα στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος στη χώρα, με βασικό ζητούμενο, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μεταξύ των πολιτικά αντιμαχόμενων τάσεων και ομάδων. «Η ουσιαστική επιδίωξή μας, τώρα είναι να βοηθήσουμε τους Λίβυους να ενωθούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.