Τη δεύτερη επίσκεψή της -μέσα σε πέντε μήνες- στην Άγκυρα πραγματοποιεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο σειράς επαφών της με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.
Έχουν περάσει μόλις μερικές εβδομάδες από την τελευταία συνάντησή της με τον Τούρκο πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο Βερολίνο. Η προσφυγική κρίση ασκεί αφόρητη πίεση τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μέρκελ αγωνίζεται πλέον για την πολιτική της επιβίωση, με το 81% των Γερμανών να θεωρεί ότι το Βερολίνο έχει χάσει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης και τη δημοτικότητά της να έχει μειωθεί κατά 12% μέσα σε έναν μόλις μήνα. Και όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυξάνεται το ποσοστό των Γερμανών που απορρίπτει την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» της Μέρκελ.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της καγκελαρίου με τον Νταβούτογλου και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται η τουρκική συμβολή στον περιορισμό του προσφυγικού κύματος και η βοήθεια που θα χρειαστεί από την Ε.Ε..
Η Άγκυρα έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν της αρκούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που της προσφέρει ως έκτακτη αρωγή για τους πρόσφυγες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επικρίνουν την Τουρκία ότι δεν ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της για καλύτερη προστασία των συνόρων της.
Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα θα ζητήσει ανταλλάγματα για τις προσπάθειες που καταβάλλει. Είναι, για παράδειγμα, γνωστό το αίτημά της για χαλάρωση των προϋποθέσεων έκδοσης βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.. Και όλα δείχνουν ότι το αίτημα έχει πιθανότητες να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους παρά τις όποιες αντιστάσεις.
Αν και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε στον γερμανικό Τύπο ότι δύσκολα μπορεί να φανταστεί πλήρη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος έκδοσης βίζας, τόνισε ότι σχετικές διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ ζητά σε συνέντευξή της στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD χαλάρωση των προϋποθέσεων έκδοσης βίζας ως ένδειξη καλής θελήσεως «για την επιστροφή της Τουρκίας στη δημοκρατική οδό», χωρίς όμως, την ίδια στιγμή, να γίνουν υποχωρήσεις στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.
Το βράδυ της Κυριακής η Μέρκελ συναντήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο. Αν και οι δύο ηγέτες δεν προχώρησαν σε δηλώσεις μετά τις διαβουλεύσεις τους, κύκλοι της γαλλικής προεδρίας αναφέρουν ότι Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Τουρκία στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης.