Συνεργασία με τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχει σήμερα η επικεφαλής του SSM Nτανιέλ Νουί, η οποία έδωσε χθες το στίγμα προθέσεων του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού όσον αφορά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τις διοικήσεις των τραπεζών.
Ο SSM επικεντρώνεται στη γοργή και αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου, όπως κρίσιμη είναι για τον Ευρωπαίο επόπτη και η εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, ειδικά σε μια χώρα με προϊστορία πολιτικών παρεμβάσεων.
Δύο κρίσιμα θέματα
Πρόκειται για δύο κρίσιμα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε η κα Νουί, η οποία συμμερίζεται τον προβληματισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και το ενδεχόμενο επανόδου της χώρας σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό στην προσπάθεια ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου, εκτιμούν τα στελέχη του ευρωσυστήματος.
Η κα Νουί συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και ακολούθησε συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου, κυρίως στο «μέτωπο» των «κόκκινων» δανείων.
Ακολούθησε το απόγευμα η συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών Πειραιώς, ΠΕΙΡ-3,03% Alpha Bank, ΑΛΦΑ-8,04% Εθνική, Eurobank και Attica Bank ΑΤΤ-2,15% κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα του τραπεζικού κλάδου, ενώ σήμερα η κα Νουί θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ενημερωθεί πιο αναλυτικά από την ελληνική εποπτική αρχή για τα θέματα του κλάδου.
Και στις επαφές με τους τραπεζίτες, η επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των αναγκαίων κινήσεων για την ενεργότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επίσης σημαντικό θέμα είναι αυτό της ρευστότητας καθώς, παρά τη σταθεροποίηση των καταθέσεων, η ρευστότητα είναι ισχνή και τα βήματα απεξάρτησης από το ευρωσύστημα, ειδικά δε από τον ELA, είναι μάλλον αργά, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην επιστροφή καταθέσεων.
Και οι διοικήσεις των τραπεζών διατύπωσαν χθες προβληματισμό για το ενδεχόμενο «επιστροφής» σε ένα περιβάλλον αστάθειας, το οποίο θα πλήξει τον κλάδο που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τις εξελίξεις του 2015.
Η κα Νουί ζήτησε από τους Ελληνες τραπεζίτες να εντείνουν τις προσπάθειες στο μέτωπο των επισφαλειών και με γοργό ρυθμό, για να διατηρηθεί η κεφαλαιακή θωράκιση του κλάδου που επιτεύχθηκε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση. Η επικεφαλής του SSM παρουσίασε επίσης τους στόχους της εποπτικής αρχής για το 2016 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφορά έγινε στα σχέδια αναδιάρθρωσης τα οποία υλοποιούν οι τράπεζες και στα βήματα επιτάχυνσής τους που πραγματοποιούνται.