Αδυναμία ακόμη και σήμερα να ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα ισχύει με το αφορολόγητο και τις αποδείξεις, δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός, παρά τις εξαγγελίες που έχει κάνει εδώ και μήνες για ριζικές αλλαγές και χρήση του πλαστικού χρήματος. Σχεδόν 1,5 μήνα μέσα στο 2016 και οι πολίτες δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Αν πρέπει να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις, αν πρέπει να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα και πώς τελικά θα κερδίσουν το «μπόνους» του αφορολόγητου.
Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο αρμόδιος υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης, για ακόμη μια φορά δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα φέρει τη ρύθμιση, προκαλώντας νέα σύγχυση.
«Οι συναλλαγές με κάρτες και μέσω τραπεζών που θα χτίζουν το αφορολόγητο θα είναι υποχρεωτικές» είπε ο υπουργός, αλλά αυτό θα ξεκινήσει μετά τη ρύθμιση, ως τότε θα πρέπει να συγκεντρώνουμε κανονικά τις απλές αποδείξεις για να μην έχουμε πρόβλημα.
“Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν κίνητρα παντού. Είναι πατριωτικό καθήκον όλων να κόβουν ή να ζητούν αποδείξεις” είπε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Ως προς το αφορολόγητο ο υπουργός ανέφερε ότι για το 2016 οι πολίτες πρέπει για την ώρα να μαζεύουν τις αποδείξεις τις χάρτινες και όταν έρθει η ρύθμιση θα πρέπει να συλλέγουν τις ηλεκτρονικές.
Μετά τη ρύθμιση για τη χρήση πλαστικού χρήματος ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι “μετά τη διάταξη δεν θα χρειάζεται να κρατάει ο πολίτης τις αποδείξεις. Η εφορία θα ενημερώνεται απευθείας από την τράπεζα. Η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και η απόδειξη από το τερματικό της κάρτας δεν υπάρχει λόγος να κρατείται”.
Ο κ. Αλεξιάδης ωστόσο δεν διευκρίνισε τις θα γίνει με τους λογαριασμού των ΔΕΚΟ, αν θα “μετράνε” στο αφορολόγητο.
Ως προς το πότε θα υπάρξουν σε όλα τα καταστήματα ειδικά μηχανήματα ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου. Για το ποσό του αφορολόγητου το οποίο θα συνεχίσει να συνδέεται με τις αποδείξεις, αλλά και τις κλίμακες του φόρου, ο κ.Αλεξιάδης είπε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις αλλαγές.
Οι πολίτες βεβαίως περιμένουν πότε θα ξεκαθαρίσει το υπουργείο και ο κ. Αλεξιάδης τη διαδικασία η οποία έχει καθυστερήσει και δημιουργεί σύγχυση στην αγορά και στους καταναλωτές.
Το υπουργείο Οικονομικών κάνει διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Όσοι υπάγονται σε αυτές τις δύο κατηγορίες, θα λάβουν ειδοποιητήρια από το υπουργείο, όπως διευκρίνισε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι τα ειδοποιητήρια θα ληφθούν από τους ιδιοκτήτες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
“Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα” είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στους 800.000 οδηγούς που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, είπε ότι, επίσης θα σταλούν ειδοποιήσεις.
Εξετάζεται συνολική αλλαγή στη φορολογία των αυτοκινήτων. “Τα αυτοκίνητα έχουν φορολογηθεί υπέρμετρα”, είπε προαναγγέλλοντας ελαφρύνσεις σε κάποιες κατηγορίες χρήσης των οχημάτων.
Φορολογικές κλίμακες
Για τους άνεργους και τους φοιτητές θα έρθει σύντομα διάταξη στην οποία θα αλλάξουν τα κριτήρια φορολόγησης, σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της για τις φορολογικές κλίμακες, σημείωσε ότι, “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”. “Υπάρχουν πολύ καλές ειδήσεις στο θέμα αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι όσο η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη”.
“Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε βάρος από το υψηλά στα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα, συμπλήρωσε για τις κλίμακες, επαναλαμβάνοντας ότι “θα υπάρξουν πολύ θετικές ειδήσεις” για το θέμα.
Έκκληση στους αγρότες για διάλογο
“Είμαι διατεθειμένος να πάω οπουδήποτε για να κάνω διάλογο με τους αγρότες” είπε απευθύνοντας έκκληση στους αγρότες, τονίζοντας ωστόσο ότι αναφέρεται “σε ουσιαστικό διάλογο”. “Δεν μπορώ να ακούω για 12.000 αφορολόγητο, τη στιγμή που δεν φορολογείται η επιδότηση” είπε, “στις 12.000 που έχουν αίτημα οι αγρότες, αντιστοιχεί στο 96% των φορολογικών τους δηλώσεων, κάτι που σημαίνει ότι κανένας δεν θα πληρώνει φόρους”.
“Η κυβέρνηση κάνει υπομονή και έκκληση για διάλογο: Να έρθουν οι αγρότες όπου θέλουν και να κουβεντιάσουμε” είπε ο αναπληρωτής Υπουργός.
Αναφερόμενος, τέλος στο ζήτημα της φορολόγησης καπνού, αλκοόλ και πετρελαίου, σημείωσε ότι, “έχουμε ήδη δεδομένα ότι για την αύξηση της και πήραμε το μάθημά μας”, εννοώντας τη χαμηλή εισπραξιμότητα και τη φοροδιαφυγή και συμπλήρωσε: “Δεν έχουμε τη λογική: φόροι, φόροι, φόροι, αλλά να έχουμε εισπραξιμότητα από αυτούς που έχουμε”.