Τι δηλώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών- Πόθεν προκύπτει η βεβαιότητα του πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό
“Είναι αυτονόητο ότι η πρότασή μας θα γίνει αποδεκτή από τους Θεσμούς”. Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αφορούσε στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, βάζει αναμφισβήτητα σε σκέψεις όσους έχουν παρακολουθήσει την πορεία της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο.
Αυτό που ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ήταν πως το ΔΝΤ αντιδρά σθεναρά σε οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών, παρά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Εθεωρείτο, μάλιστα, πως η συγκεκριμένη επιλογή είχε απορριφθεί, γι’ αυτό, άλλωστε, εκπρόσωποι των Θεσμών διέρρεαν σενάρια περί δραστικής μείωσης των επικουρικών συντάξεων (με πλαφόν τα 170 ευρώ), ακόμα και μειώσεις των κυρίων συντάξεων για πάνω από 1200 ή 1500 ευρώ.
Κι ενώ όλοι θεωρούσαν “καμμένο” το ενδεχόμενο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο το επανέφερε αλλά εξέφρασε και βεβαιότητα ότι θα γίνει δεκτό από τους Θεσμούς. “Τι έχει αλλάξει;”, ρωτήσαμε ανώτερη κυβερνητική πηγή. “Πόθεν πηγάζει η βεβαιότητα του πρωθυπουργού”.
Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: “ίσως μας σώσει, τελικά, η Deutsche Bank”.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, στο Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη επικρατεί πανικός καθώς η κολοσσιαία γερμανική τράπεζα αντιμετωπίζει, ως γνωστόν, πολύ σοβαρό πρόβλημα και ήδη εξετάζεται σχέδιο επαναγοράς μέρους του τεραστίου χρέους της. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εφαρμοστούν οι κανόνες του bail-in αλλά η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να το αποφύγει αφού κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε περαιτέρω την ήδη άκρως προβληματική εικόνα της Άνγκελα Μέρκελ εξαιτίας του προσφυγικού.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τον Μάριο Ντράγκι να έχει καταστήσει σαφές πως η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντέξει μια κρίση τύπου Deutsche Bank και, μαζί, ένα νέο γύρο αναταράξεων που θα προκαλούσε η επιστροφή των σεναρίων για Grexit. Το τελευταίο θα προέκυπτε αναπόφευκτα εάν καθυστερούσε η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, την ώρα, μάλιστα, που κύκλοι στην Αθήνα έχουν αρχίσει να διακινούν -ιδιαίτερα μετά την κατακρήμνιση του ελληνικού χρηματιστηρίου- φήμες περί “κουρέματος” ελληνικών καταθέσεων και ανάγκης για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
“Δεν αντέχει κανείς μια τέτοια αλυσιδωτή αντίδραση”, λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών.
Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει ότι θα πεισθεί και το ΔΝΤ που προσώρας παραμένει σε σκληρές θέσεις, κάτι το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ως προς αυτό θα παίξει ρόλο η βούληση της Ουάσιγκτον να μην βρεθεί ενώπιον ενός νέου ελληνικού σπιράλ, την ώρα που διακυβεύονται αρκετά σοβαρά θέματα στη γεωπολιτική σφαίρα της περιοχής μας αλλά και το γεγονός ότι η Κριστίν Λανγκάρντ αναζητά συμμαχίες για μια νέα θητεία στη διεύθυνση του Ταμείου.
Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank
Σχέδιο επαναγοράς μέρους του χρέους της, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, επεξεργάζεται η Deutsche Bank, σύμφωνα με τους Financial Times, σε μια προσπάθεια για να ανακόψει την καθοδική πορεία των χρεογράφων της.
Μετά και την δεύτερη ημέρα πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών η γερμανική τράπεζα αναμένεται να αντιδράσει με την επαναγοράς κύριων ομολόγων, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ. Αντίθετα, δεν αναμένεται να περιλαμβάνονται στο σχέδιο τα CoCos (contingent convertible bonds), που τις προηγούμενες μέρες ήταν αντικείμενο sell-off.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλησε να καθησυχάσει για τις ανησυχίες που υπάρχουν για το μέλλον της Deutsche Bank, λέγοντας πως εκείνος δεν έχει ανησυχίες. Παράλληλα ο chief executive της τράπεζας, John Cryan, είπε ότι η Deutsche Bank είναι απόλυτα σταθερή
Πάντως, η μετοχή της γερμανικής τράπεζας την Τρίτη έχασε πάνω από 4%, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει 40%.