Να μην ληφθεί βιαστική απόφαση για την ανέγερση τζαμιού ζητεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης, εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του και σημείωσε ότι η Εκκλησία έχει μελετήσει το ζήτημα.
«Επί του προκατόχου μου Μακαριστού Χριστόδουλου είχε ληφθεί και απόφαση να γίνει το τζαμί. Μάλιστα η Εκκλησία έδωσε και μια μεγάλη έκταση στο Σκαραμαγκά για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι στις ανάγκες τους. Κι εγώ όταν είχα ερωτηθεί στην αρχή, είχα πει να προχωρήσουμε. Τώρα όμως μετά απ όλα αυτά που ζούμε και γίνονται οφείλω να πω ότι επιφυλάσσομαι. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Διότι σας θέτω για παράδειγμα ένα ερώτημα: σε ποιους θα κάνουμε τζαμί; Στους Σουνίτες ή στους Σιίτες που σφάζονται μεταξύ τους; Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Προσευχή ή θα γίνουν τα τζαμιά σχολεία Τζιχαντισμού και φονταμενταλισμού; Και ποιος θα τα ελέγξει αυτά τα πράγματα;», διερωτήθηκε.
Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για το μεταναστευτικό ζήτημα, εκτιμώντας ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα εγκλωβιστούν τελικά στην χώρα, δεδομένου ότι κλείνουν τα σύνορα στον Βορρά.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «όλα αυτά τα πράγματα φαίνονται σχεδιασμένα». «Θα έπρεπε όλοι να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τη Συρία και πνίγονται στη θάλασσα του Αιγαίου. Ποιοι φταίνε που έφυγαν; Ποιοι τους βομβάρδισαν; Ποιοι και γιατί κάνουν τον πόλεμο; Κλαίμε όλοι γιατί πνίγηκαν τα παιδιά όταν οι ίδιοι που έκαναν τον πόλεμο βάζουν παλούκια και φτιάχνουν σύνορα για να μην πάνε στις χώρες τους. Θέλετε μια πρόβλεψη; Θα πάνε επιλεγμένα κάποιοι (μετανάστες) για να γίνουν εργατικά χέρια αυτών που έχουν ανάγκη από εργατικά χέρια. Γι’ αυτό επιμένω ότι δεν πρέπει να κλεινόμαστε μόνο στο συναίσθημα. Όσα συμβαίνουν σήμερα είναι σχεδιασμένα για τα επόμενα πενήντα χρόνια», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Δεν μπορεί να είμαστε και χριστιανοί και κάτι άλλο»
Αναφερόμενος στην καύση των νεκρών, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η θέση της Εκκλησίας είναι «θα πρέπει να θέλετε και εσείς οι χριστιανοί, η αστυνομία να μην είναι ο αστυφύλακας, ο βούρδουλας». «Ο δήμαρχος, ή όποιος άλλος φορέας, μπορεί να πάρει ένα κτήμα, να κάνει το αποτεφρωτήριο και όσοι θέλουν να καούν, να ακολουθηθεί η επιθυμία τους. Δεν μπορεί όμως να έρθει μέσα στο χριστιανικό κοιμητήριο να μας φτιάξει εκεί το αποτεφρωτήριο και να υπάρξει σύγχυση», διευκρίνισε.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι είδε ένα σχέδιο νόμου που λέει ότι «ο μελλοθάνατος μπορεί να γράψει στη διαθήκη του ότι “εγώ θέλω να καώ, αλλά θέλω να μου κάνουν και θρησκευτική ακολουθία”». «Είναι δυνατόν να μου δώσει εντολή ο νομοθέτης για να πάω εγώ να κάνω ακολουθία; Είναι λογικά πράγματα αυτά; Δεν μπορεί να είμαστε και χριστιανοί και κάτι άλλο. Ή είμαστε ή δεν είμαστε», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Άλλο πράγμα η συμβίωση και άλλο η υιοθεσία»
Ερωτηθείς για το σύμφωνο συμβίωσης, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «αν ένας άνθρωπος θέλει να ζήσει διαφορετικά, δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε της πορείας του», ωστόσο διαχώρισε τη συμβίωση από την υιοθεσία των παιδιών.
«Αυτό το παιδί που θα μεγαλώσει ανάμεσα σε ένα τέτοιο ζευγάρι αυτή της μορφής δεν έχει δικαιώματα; Αυτά τα δικαιώματα ποιος θα τα υπερασπιστεί;», διερωτήθηκε και τάχθηκε κατά της υιοθεσίας.
«Όλη αυτή η περιουσία της Εκκλησίας είναι άνθραξ»
Μιλώντας για την εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι «όλη αυτή η περιουσία της Εκκλησίας είναι άνθραξ», εξηγώντας ότι «είναι δεσμευμένη».
«Τι σημαίνει να έχεις στα χαρτιά το οικόπεδο μπροστά από τον Ευαγγελισμό, 12 στρέμματα επί της Βασ. Σοφίας, αλλά να μην μπορείς να κόψεις ούτε ένα κλαράκι εκεί; Τέτοια οικόπεδα έχουμε πολλά στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, που φαντάζουν μεγάλης αξίας, αλλά είναι δεσμευμένα με τόσους νόμους και τέτοιες υποχρεώσεις που είμαστε ακίνητοι», διευκρίνισε.