Η είδηση ότι ο Γιαν Φαμπρ αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ Αθηνών είναι μια μεγάλη έκπληξη για όλους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφώνησε για να παραμείνει 4 χρόνια. Θα επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας για να ανακοινώσει το όραμά του και τα σχέδιά του για τη φετινή διοργάνωση, η οποία ξεκινά σε μόνο λίγους μήνες.
Ο 58χρονος Βέλγος είναι ένας δημιουργός με πολλά πρόσωπα. Εικαστικός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και χορογράφος καλλιτέχνης με παγκόσμια αναγνώριση και έντονη παρουσία, αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το μεγάλο στοίχημα του Φεστιβάλ Αθηνών σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Ο Φαμπρ έχει τοποθετηθεί σχετικά με την οικονομική κρίση στη χώρα μας και όλοι θυμούνται ότι παρουσίασε το 2012 με την ομάδα του Troubleyn Ensemble δυο έργα δωρεάν στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας μια ευκαιρία στο κοινό να δει την επαναστατική του παράσταση “Η Δύναμη της Θεατρικής Τρέλας” που καθόρισε το μέλλον της θεατρικής εμπειρίας, όπως την βιώνουμε σήμερα.
Φιλέλληνας, γνώστης και λάτρης της αρχαίας τραγωδίας, η οποία τον απασχολεί διαρκώς στη δημιουργία του, ο Φαμπρ γεννήθηκε το 1958 στην Αμβέρσα και σπούδασε στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της γενέτειράς του. Στο διάστημα 1976-1980 έγραψε τα πρώτα του θεατρικά κείμενα και ανέβασε τις πρώτες του σόλο παραστάσεις.
Η παρουσία του στην σύγχρονη σκηνή της τέχνης προκάλεσε από νωρίς πολλές συζητήσεις. Ο Φαμπρ δε δίστασε ποτέ να διατυπώνει δημοσίως τις απόψεις του για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, ενώ συχνά τοποθετείται δημοσίως με τόλμη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Το 1986, δημιούργησε την ομάδα του Troubleyn/Jan Fabre, μια ομάδας με διεθνή αναγνώριση και μεγάλη διαδρομή παγκοσμίως. Ο Φαμπρ εξερευνά ιδιαιτέρως τη σχέση ανάμεσα στις τέχνες, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και η έκθεσή του «Ο Αγγελος της Μεταμόρφωσης» φιλοξενήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου.
Για τον Γιαν Φαμπρ η τέχνη είναι ένας συνδυασμός των αισθητικών αξιών και των ηθικών αρχών. Κάτι που δεν παύει να επαναλαμβάνει κάθε φορά και για κάθε καινούργια του δουλειά. Αντλεί την έμπνευσή του από την αδιανόητη δύναμη του ωραίου, το ανθρώπινο σώμα, τις πολλές και ποικίλες εμπειρίες που προσφέρει η ενασχόλησή του με την τέχνη. Είναι θαυμαστής της ιαπωνικής κουλτούρας και του κέντο, της ιαπωνικής παραδοσιακής ξιφομαχίας, στην οποία ασκείται από 17 ετών. Με την πάροδο των ετών, ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα πολύ προσωπικό κόσμο, με τους δικούς της κανόνες και νόμους καθώς και τις δικές τους χαρακτήρες του, σύμβολα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα.
Ο Φαμπρ έχει κάνει παραστάσεις στο Παλλάς, το Μέγαρο Μουσικής και πριν λίγους μήνες παρουσίασε την 24ωρη παράσταση, με τίτλο «Ολυμπος», στα «Δημήτρια» της Θεσσαλονίκης, μια παράσταση αφιερωμένη στους ελληνικούς μύθους.
Τον πρωτογνωρίσαμε όταν στήθηκε το έργο του «Ο άνθρωπος που μετρούσε τα σύννεφα», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το 2000 στο πλαίσιο της εικαστικής διοργάνωσης Outlook. Ο Φαμπρ έχει φέτος προσκληθεί στο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη για τη δημιουργία μιας μεγάλης έκθεσης. Θα είναι η πρώτη σύγχρονου καλλιτέχνη στο Ρώσικο μουσείο.
Για περισσότερο από τριάντα πέντε χρόνια, o Φαμπρ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εικαστικός καλλιτέχνης, δημιουργός του θεάτρου και συγγραφέας. Το φεστιβάλ Αθηνών ίσως είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικές και καλλιτεχνικές προκλήσεις που έχει συναντήσει. Άλλωστε πιστεύει στην ποιητική της αντοχής που διεξάγεται στο όνομα της ομορφιάς.