Επιπλέον «βελτιώσεις» στις εισφορές των αγροτών υπόσχεται ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, εφόσον ανταποκριθούν στην πρόσκληση του διαλόγου που τους έχει απευθύνει η κυβέρνηση.
Οι όποιες «βελτιώσεις» συζητούνται παρασκηνιακά ή «μπουν» στο τραπέζι (όπως η ανάκληση της αναδρομικής, από 1/7/2015, αύξησης κατά 42,85% των εισφορών που προβλέπει το σχέδιο, η μεγαλύτερη κατά ένα ή δύο χρόνια μεταβατική περίοδος για την επιβολή της εισφοράς 20% στην κύρια σύνταξη, η εφαρμογή με νέους όρους του εργόσημου ή ακόμη και η διατήρηση του ΟΓΑ που, προς το παρόν, απορρίπτεται από τους δανειστές) θα πρέπει να «περάσουν» από την έγκριση των Θεσμών…
«Θα εξαντλήσουμε τις δικές μας ιδέες για βελτιώσεις στο σχέδιο για τους αγρότες, αρκεί να διατηρηθεί η ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο υπουργός στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΟΚΕ, Γιώργο Βερνίκο παραδίδοντας το προσχέδιο για το ασφαλιστικό που είναι σε διαπραγμάτευση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Θα τους πούμε τις προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου και θα ακούσουμε τις αντιπροτάσεις, αρκεί να διατηρηθεί η ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Ο πρόεδρος της ΟΚΕ απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ο διάλογος αυτός μέσω της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΟΚΕ δεν υποκαθιστά το διάλογο κυβέρνησης – φορέων… η ΟΚΕ συζητά με τα μέλη της – εκπροσώπους όλων των ομάδων και διατυπώνει γνώμες».
Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ με επιστολή που έστειλε σε όλες τις οργανώσεις που εκπροσωπούνται στην ΟΚΕ (εργοδοτικές οργανώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, Ενωση Επιμελητηρίων κ.ά.) τους ζήτησε να απέχουν από κάθε σχετική διαδικασία που θα νομιμοποιήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το Ασφαλιστικό.
Οι πέντε παραχωρήσεις
Πέντε παραχωρήσεις – διορθώσεις έχουν γίνει έως σήμερα σε σχέση με ό,τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ολες οι διορθώσεις αποσκοπούν να περιορίσουν το «σοκ» της αύξησης των εισφορών που θα προκαλέσει, από τη 1/1/2017, η σύνδεση των ασφαλίστρων με το φορολογητέο εισόδημα κυρίως για τους… χαμηλόμισθους και τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Και αυτό με δεδομένο τον διπλό κίνδυνο φοροαποφυγής και εισφοροαποφυγής όλων των υπολοίπων και μείωσης των εσόδων από εισφορές που χρειάζονται για να πληρώνουν οι συντάξεις στους ήδη συνταξιούχους. Οι παραχωρήσεις έχουν ως εξής:
1.Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες πενταετής προσαρμογή για την επιβολή του ασφαλίστρου 20% για την κύρια σύνταξη: Τα δύο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ύψους 468,80 ευρώ τον μήνα (το 80% του κατώτατου μισθού που θα ισχύει για τους αγρότες) και τα επόμενα τρία χρόνια 17% ώστε μετά την πενταετία να ισχύει το 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος.
2. Κλιμακωτές εκπτώσεις για μια τριετία στα ασφάλιστρα των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) που θα ξεκινούν από 50% για εισοδήματα έως τα 10.000 ευρώ και θα μειώνονται κατά 1% για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος. Οι εκπτώσεις ευνοούν όσους θα δηλώνουν μέχρι 20.000 ευρώ τον χρόνο.
3. «Κόφτες» για όσους ελεύθερους επαγγελματίες θα δηλώνουν εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών, ανά κλίμακα εισοδήματος, είναι «υπό μελέτη» σε επιτροπή με συντονιστή τον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Φράγκο.
4. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε «αναστολή άσκησης επαγγέλματος».
5. Για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι», επιμερισμός των εισφορών μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη.
Αντί του 20% η εισφορά για τη σύνταξη θα είναι 6,67% για τον εργαζόμενο + 13,33% για τον εργοδότη ενώ αντίστοιχος επιμερισμός θα ισχύει και για την εισφορά ασθενείας (7,10% συνολικά).
Το αρχικό σχέδιο για τις εισφορές των αγροτών
• Από την 1/7/2015 έως 31/12/2016 θα πρέπει να αυξηθούν κατά 42,85%, στο 10% από 7%, οι εισφορές για σύνταξη των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ με βάση τις ισχύουσες σήμερα κλίμακες.
• Από την 1/1/2017 το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς θα υπολογίζεται ως ποσοστό σε 14% επί του φορολογητέου εισοδήματος.
• Από την 1/1/2018 το ποσοστό αυξάνεται στο 17%
• Από την 1/1/2019 το ποσοστό διαμορφώνεται στο τελικό 20%.
Πηγή : imerisia.gr