Υπάρχει καλή συνεργασία και έχουμε καλύψει πολύ έδαφος, αλλά χρειάζεται δουλειά σε αρκετά επίπεδα ώστε να φθάσουμε σε συμφωνία, ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, στη σκιά των μεγάλων αναταράξεων που κλονίζουν τις αγορές.
Έκανε δε αναφορά σε τρία πεδία, και συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αποφεύγοντας να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου των Θεσμών στην Αθήνα. Σε πιο αισιόδοξο τόνο, από την πλευρά της Κομισιόν, ο Π. Μοσκοβισί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης σε λίγες εβδομάδες, ίσως και έως το Καθολικό Πάσχα, στα τέλη Μαρτίου και τόνισε πως συνεχίζεται η εντατική δουλειά. Σπεύδοντας όμως να σημειώσει πως οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται τώρα είναι πολύ δύσκολες πολιτικά και κοινωνικά, αλλά είναι αναγκαίες και δεν θα καταστούν ευκολότερες εάν καθυστερήσουμε.
Σε δηλώσεις τους, μετά την περίπου πεντάωρη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup που έγινε υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων στις αγορές, οι Θεσμοί επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους γύρω από την πρώτη αξιολόγηση, κάνοντας λόγο για πρόοδο, αλλά ξεκαθαρίζοντας πως απαιτείται περαιτέρω δουλειά και λήψη μέτρων, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε λίγες εβδομάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση, όπου υποστήριξε πως δεν ευσταθούν φήμες περί εκτροχιασμού της διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως το Eurogroup, όπου παρουσιάστηκε ενδιάμεση έκθεση των Θεσμών, πληροφορήθηκε πως υπάρχει καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και καλύφθηκε πολύ έδαφος. «Ωστόσο χρειάζεται δουλειά σε αρκετά επίπεδα προκειμένου να φτάσουμε σε συμφωνία (staff level agreement)», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ κάνοντας ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως στη χθεσινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε θέμα πολιτικοποίησης του Δημοσίου, κάτι που όμως είπε ότι έγινε στο προηγούμενο Eurogroup με αφορμή τις τράπεζες και υπογραμμίζοντας πως η «αποπολιτικοποίηση» είναι σημαντική για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους επενδυτές.
Εως το Καθολικό Πάσχα;
Από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε τη μεγάλη αντοχή της ελληνικής οικονομίας, και εκτίμησε πως εάν διατηρηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων θα υπάρξει ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι είναι δύσκολες πολιτικά και κοινωνικά αλλά αναγκαίες και δεν θα γίνουν πιο εύκολες εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ σημείωσε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές ότι επιθυμούν να εργαστούν για μια γρήγορη αξιολόγηση, ενώ και οι Θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να προχωρήσουμε.
Σημείωσε πως πρέπει να δούμε το δημοσιονομικό κενό και πώς θα καλυφθεί, επισημαίνοντας πως τα τεχνικά κλιμάκια δουλεύουν πάνω σε αυτό, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη πληροφόρηση και να καταστεί δυνατή η επιστροφή των επικεφαλής. «Θέλουμε να τελειώσουμε πριν από το Πάσχα», τόνισε όταν τέθηκε το σχετικό ερώτημα, διευκρινίζοντας πως προτιμά να μιλά για τα ισχύοντα στις Βρυξέλλες (δηλαδή το Καθολικό Πάσχα στις 27 Μαρτίου) κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα, αλλά τονίζοντας πως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος.
Ρευστότητα
Για καλή συνεργασία με την Ελλάδα έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλ. Ρέγκλινγκ προσθέτοντας πως πρέπει ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά και εκτιμώντας πως ήδη είναι ορατά τα θετικά μηνύματα από τις μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης και καλύτερα έσοδα σε σχέση με τις προβλέψεις.
Σχετικά δε με τη ρευστότητα, εκτίμησε πως βραχυπρόθεσμα η κατάσταση γίνεται καλύτερη εξαιτίας των καλύτερων σε σχέση με ό,τι αναμενόταν, εσόδων, αλλά και των σημαντικά υψηλότερων κερδών από την Τράπεζα της Ελλάδας που θα λάβει ο προϋπολογισμός.
ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις
Από την πρόοδο των τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες μέρες, θα κριθεί πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών στην Αθήνα, επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζ. Ράις, αποφεύγοντας να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία επιστροφής, αλλά τονίζοντας πως οι συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο πρόσφατο μήνυμα της Κρ. Λαγκάρντ, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο πρόγραμμα, με γενναίες μεταρρυθμίσεις και με μία σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η κ. Λαγκάρντ στέλνει τέτοιο μήνυμα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ δεν τάσσεται υπέρ μίας πιο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Ζητά όμως ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που θα είναι ηπιότερο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και αποτελεσματικότερο σε μακροπρόθεσμο, υπογραμμίζοντας πως ασφαλιστικό και φοροδιαφυγή είναι κεντρικοί τομείς που απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις. Για αντίστοιχους λόγους θα πρέπει, υποστήριξε, να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας ότι «μία περιορισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως εκτιμά το Ταμείο πρόκειται για ανταλλαγή ανάμεσα στη γενναιότητα των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση χρέους. Ακόμα και με δυνατές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους. Και αν οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατές, τότε η ελάφρυνση χρέους θα είναι ακόμα πιο μεγάλη. «Θέλουμε να δούμε ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικών και ελάφρυνσης χρέους. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνδέονται με επαρκή χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους», δήλωσε ο κ. Ράις.
Πηγή: in.gr