Τη διατήρηση της Σένγκεν υπερασπίστηκε η Άγκελα Μέρκελ
Τη διατήρηση της Σένγκεν υπερασπίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρευσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής και στην αντιμετώπιση των αιτίων των προσφυγικών ροών.
Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά «να μου λένε άνθρωποι ότι ‘υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν’. Και τους απαντώ ‘Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την γερμανική επανένωση – εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα» είπε σε σαρκαστικό τόνο η κ. Μέρκελ το βράδυ της Παρασκευής, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και τόσο σημαντική.
Κατά την διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον 400 ατόμων στο Δημαρχείο του Αμβούργου, απηύθυνε για άλλη μία φορά έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν προκειμένου να εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό.
Αναγνώρισε ότι ο δρόμος που προτείνει είναι «επίπονος», αλλά τόνισε ότι το να τον ακολουθήσει κανείς αποτελεί «ζήτημα ανθρωπιάς και θέμα για το μέλλον της Ευρώπης» και εξέφρασε την αισιοδοξία της για μια συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.
«Η ικανότητα της ΕΕ να βρίσκει κοινές απαντήσεις» αποτελούσε πάντα τη δύναμή της, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο, όπως και στην περίπτωση, όπως σημείωσε, του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Κάμερον για την διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Συρία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι συμμετέχοντες, τα τρόφιμα για τους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς στην Εγγύς και την Μέση Ανατολή δεν θα περικοπούν, ενώ πολλά από τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να πάνε στο σχολείο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε ακόμη ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της G-20 θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017 στο Αμβούργο, κάνοντας λόγο για μια «ανοιχτή στον κόσμο» πόλη, η οποία είναι για αυτόν τον λόγο ο κατάλληλος τόπος για την συνάντηση των ηγετών.