Μειώσεις στις κύριες συντάξεις και δη στην εθνική σύνταξη προκειμένου να ξεπεράσει τον «σκόπελο του Ασφαλιστικού» σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.
Σύμφωνα με το Βήμα, η μείωση της εθνικής σύνταξης, οι μειώσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης (που οδηγούν σε περαιτέρω μειώσεις των κύριων συντάξεων), η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ, από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα, και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τη λογική της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αποτελούν ορισμένα από τα μέτρα-«διορθώσεις» που συζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο Ασφαλιστικό. Οι «δεύτερες σκέψεις» που διαμορφώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβλέπουν χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όλους στα 360 αντί στα 384 ευρώ, με – τουλάχιστον – 20 έτη ασφάλισης, όπως και έτι χαμηλότερη εθνική σύνταξη – κάτω των 360 ευρώ – για όσους συνταξιοδοτούνται με 15 ως 20 έτη ασφάλισης.
Το μέτρο αυτό θεωρείται – από τους τεχνοκράτες που το εισηγούνται – «ιδιαιτέρως αποτελεσματικό», καθώς εφαρμόζεται στο σύνολο των συνταξιούχων (περίπου 2.657.000 άτομα) και αποφέρει για κάθε ευρώ μείωση στην εθνική σύνταξη περικοπή κατά 30 εκατομμύρια ευρώ στη συνταξιοδοτική δαπάνη.
Η αναλογιστική αρχή του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη «μετρήσει» τις αλλαγές που συζητούνται στο σχέδιο Κατρούγκαλου, ενώ ετοιμάζει αναλογιστικές μελέτες γύρω από τα επικουρικά ταμεία σε βάθος τουλάχιστον δέκα ετών, αλλά και για τις εισφορές υπέρ ΟΓΑ, προκειμένου να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για τους αγρότες.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η κυβέρνηση στον τρόπο με τον οποίο θα «περάσει» στην κοινή γνώμη το θέμα των μειώσεων των συντάξεων κύριας ασφάλισης, καθώς έχει δεσμευτεί για το αντίθετο. Παρότι πρόσφατα κυβερνητικός παράγοντας δήλωνε ότι «η δέσμευση αυτή μας εγκλώβισε και μας οδήγησε σε αδιέξοδο».