Η κυβέρνηση της χώρας και πάλι βρίσκεται μεταξύ των πιστωτών, οι οποίοι ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και τους πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας.
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια κατάσταση γνώριμη για την Ελλάδα, τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν μια ακόμη πιο άσχημη τροπή αυτή τη φορά, επειδή η ΕΕ είναι σήμερα απασχολημένη με μια κρίση προσφύγων.
Αυτό αναφέρει ο αναλυτής του Eurasia Group, Ian Bremmer, ο οποίος εκτιμά ότι όταν η κρίση των προσφύγων και η ελληνική συγκρουστούν με τις πολιτικές της ΕΕ, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.
Για να αντιληφθεί κανείς πώς όλα αυτά είναι συνδεδεμένα, θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η Τουρκία και η ΕΕ έκαναν μια συμφωνία για να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.
Η Τουρκία θα πάρει 3 δισ. ευρώ σε βοήθεια από την ΕΕ για τη φροντίδα περίπου 2,5 εκατ. Σύριων μεταναστών, που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα θα κρατήσει τους πρόσφυγες στην ίδια της τη χώρα.
Οι ειδικοί, όμως, έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν ότι αυτή η συμφωνία θα αποτύχει.
Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η Merkel θα μπορούσε να δείξει το δάκτυλο στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη κατηγορηθεί ότι δεν έχει λάβει αρκετά μέτρα ασφάλειας για να περιορίσει τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον Bremmerη αποτυχία στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι μόνο πιθανή, αλλά σχεδόν βέβαια.
Μάλιστα, οι αριθμοί αυτοί μόνο θα ανεβαίνουν όταν ο καιρός ζεσταίνει.
Όταν η συμφωνία με την Τουρκία καταρρεύσει, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο λόγω της μη διατήρηση της δικής της ασφάλειας στα σύνορα της.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη είναι ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία τον Ιούνιο ήταν σε πολύ ισχυρότερη θέση για να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.
Αλλά αυτή τη φορά, όμως, η Merkel έχει δει την πολιτική θέση της να αποδυναμώνεται μετά την αντιλαϊκή απόφαση της να αφήσει τους πρόσφυγες στη Γερμανία.
Έτσι, δεν αποκλείεται να κατηγορήσει τους Έλληνες για τη μη αποτελεσματική αστυνόμευση των συνόρων τους, αναφέρει ο Bremmer.
Όμως ο Τσίπρας πλέον δεν είναι τόσο ισχυρός να αντικρούσει τις αντεγκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιδίως με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία την οποία διέρχεται η χώρα.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης στην κατάρρευση.