Του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκαν ταυτόχρονα τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες, ο μεν πρώτος με βασική ατζέντα τις επαφές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό, ο δε δεύτερος στην παρθενική του εμφάνιση ως πρόεδρος της Ν.Δ ενώπιον του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. Μπορεί αυτή η συνύπαρξη του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βελγική πρωτεύουσα να επιβεβαίωσε το συναινετικό κλίμα που είχε αρχίσει ήδη προ ημερών να διαμορφώνεται ως προς το θέμα των προσφυγικών ροών και κυρίως για την απόκρουση των προθέσεων των πιο σκληρών ευρωπαϊκών κύκλων για κλείσιμο των ελληνικών συνόρων, αποκάλυψε, όμως, και τις προθέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οι συναντήσεις τους με τους δύο πολιτικούς προσέφεραν την ευκαιρία να διερευνήσουν τις πραγματικές αντοχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελ, ενώ με πολύ διακριτικό τρόπο κατέστησαν σαφές προς τον κ. Μητσοτάκη πως επιθυμούν τη διαμόρφωση ενός μίνιμουμ πλαισίου συναίνεσης για την ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Βερολίνο και Βρυξέλλες αποφεύγουν να τοποθετηθούν καθαρά υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ, όμως κύκλοι της Κομισιόν θεωρούν, πλέον, πως «ναι μεν ο κ. Τσίπρας είναι ο θεσμικός συνομιλητής, ουδείς, όμως, μπορεί να υποτιμήσει την πολιτική ανάκαμψη της Ν.Δ υπό τη νέα της ηγεσία, γεγονός που καθιστά τον κ. Μητσοτάκη εν δυνάμει επόμενο πρωθυπουργό».
Οι πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, τον πρόεδρο της Ν.Δ να θέτει υπόψη του κ. Γιουνκέρ στοιχεία δημοσκοπήσεων ( η μέτρηση της MRB, για παράδειγμα, ήρθε, λίγες ώρες αργότερα, να τον επιβεβαιώσει) σύμφωνα με τα οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται και στα ποσοτικά και στα ποιοτικά στοιχεία.
Το ερώτημα που διατυπώνουν οι ίδιοι κύκλοι είναι «εάν η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί πράγματι να αντέξει την πίεση που υφίσταται από κοινωνικές ομάδες», κάτι που ως επιχείρημα χρησιμοποίησε από τη δική του σκοπιά και ο πρωθυπουργός έναντι του προέδρου της Κομισιόν αλλά και της Γερμανίδας καγκελαρίου για να καταστήσει σαφές πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί παράλληλα δύο κρίσεις, και το Ασφαλιστικό- φορολογικό και το προσφυγικό». Κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος που έγινε κοινωνός των συνομιλιών του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ έλεγε στην «Ε» πως η Γερμανίδα καγκελάριος δέχτηκε με αρκετά μεγάλη ευκολία το επιχείρημα του πρωθυπουργού, κάτι που φάνηκε και από την ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Η κ. Μέρκελ δηλώνει ικανοποιημένη από την ελληνική στάση ως προς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και φαίνεται πω ς ανέλαβε να ζητήσει ηπιότερη προσέγγιση στο θέμα της αξιολόγησης από το ΔΝΤ που αυτή τη στιγμή –με την εξαιρετικά σκληρή του θέση- αποτελεί την «παράφρονα μεταβλητή».
Η στάση, ωστόσο, των Ευρωπαίων δεν είναι ενιαία. Οι σκληροί κύκλοι των οποίων ηγείται ο κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντέξει τις κοινωνικές πιέσεις και προωθούν στο παρασκήνιο την άποψη πως χωρίς να χαθεί πολιτικός χρόνος, ήτοι χωρίς να γίνουν πρόωρες εκλογές, πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας από την παρούσα Βουλή.
Την άποψη αυτή δεν απορρίπτουν και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που δεν ανήκουν στον κύκλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Για παράδειγμα, δεν θεωρείται τυχαίο πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (που διατηρεί ακέραιες τις φιλοδοξίες του να γίνει ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος) είναι εξ αυτών που κωλυσιεργεί την πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να παραστεί ως παρατηρητής στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Τις προηγούμενες ημέρες είδε, μάλιστα, το φως της δημοσιότητας εσωτερικό έγγραφο του PES (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές) που επιβεβαιώνει πως δεν διατυπώθηκε τέτοια πρόσκληση για την τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες, κάτι το οποίο εθεωρείτο περίπου ως δεδομένο από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι πριν λίγο καιρό. Την σχετική προετοιμασία είχε κάνει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιντέλα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», υπήρξαν παρεμβάσεις τόσο από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η κ. Γεννηματά προωθεί δική της πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσκρούει στην αντίρρηση των κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη, εγχώριοι κύκλοι διακινούν ακόμα και ονόματα όπως του πρώην διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργου Προβόπουλου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και του κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όλα βεβαίως θα κριθούν από το εάν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα κατορθώσει να φθάσει σύντομα και αισίως στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό προϋποθέτει να υπερβεί τις κοινωνικές αντιδράσεις και ιδιαίτερα εκείνες των αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών, να διατηρήσει συνεκτική και ακλόνηση την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 και να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή. Κι όλα αυτά μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό με τη συνδρομή της κ. Μέρκελ και την ανοχή του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας μπορεί να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες και να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, θεωρούν πως τα σενάρια περί Οικουμενικής θα ενταθούν το επόμενο διάστημα από μιντιακούς κύκλους που επιθυμούν να ακυρώσουν τη διαδικασία διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες και τη διερεύνηση υποθέσεων που όζουν σχετικά με την δανειοδότηση συγκεκριμένων επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης. Χρεώνουν, δε, προσωπικά στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λέβέντη την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού καθ΄ υπόδειξη των παραπάνω κέντρων.
Ο πρωθυπουργός δέχεται πολλές εισηγήσεις και ελπίζει σε μια ηπιότερη στάση του κ. Μητσοτάκη στο Ασφαλιστικό, κάτι που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, μόνο εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο πιέσουν τον αρχηγό της Ν.Δ και υπό το πρίσμα ότι ο τελευταίος δεν επιθυμεί, ακόμα, να εμπλακεί σε μια αιφνίδια εκλογική αναμέτρηση. Ίσως, πάντως, τις επόμενες ημέρες, ως «φυγή προς τα μπρος», ο κ. Τσίπρας επιλέξει να προκαλέσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα και με στόχο να διεκδικήσει συνεννόηση και ηπιότερο πολιτικό κλίμα στα κοινωνικά μέτωπα.
Από την Επένδυση