Υπό το άγρυπνο βλέμμα της Φρανκφούρτης, τα κρίσιμα μέτωπα των «κόκκινων» δανείων επιχειρούν να κλείσουν ΤτΕ και τράπεζες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρναρα και το επιτελείο της Κεντρικής Τράπεζας που εργάζεται πάνω στο θεσμικό πλαίσιο των NPL’s συναντήθηκε χθες το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Στόχος της συνάντησης -θα ακολουθήσουν και άλλες- είναι να συντονιστούν οι ενέργειες των δύο πλευρών ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και να κλείσουν οι σχετικές εκκρεμότητες το συντομότερο δυνατόν.
Σημειώνεται πως η υποχρέωση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο αυτό θέμα αφορά την 29η Φεβρουαρίου, σχέδιο μάλλον εξαιρετικά φιλόδοξο, αν σκεφθεί κανείς πως οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου δεν είναι λίγες.
Ωστόσο, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και οι τράπεζες δεν θέλουν να παρέλθει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Οι εκκρεμότητες παραμένουν αρκετές, και αφορούν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δύο μεγάλες δέσμες θεμάτων γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια.
Η πρώτη και η κυριότερη -υπό την έννοια της αμεσότητας- είναι να συμφωνηθεί ο τρόπος παρακολούθησης των NPL’s. Οσο και να φαίνεται περίεργο, οι Θεσμοί ζητούν από τις τράπεζες μία σειρά από δείκτες για την παρακολούθηση των «κόκκινων» δανείων που δεν είναι εφικτό να καταρτισθούν, αφού αφενός κάποια στοιχεία τηρούνται με τρόπο διαφορετικό αφετέρου η τήρησή τους με τρόπο διαφορετικό δίνει λάθος απεικόνιση για την πορεία των «κόκκινων» δανείων..
Ο τρόπος παρακολούθησης των NPL’s, αν και δείχνει θέμα τεχνικό, είναι κρίσιμο ζήτημα για την ΕΚΤ, αφού κρίνει την πορεία των δανείων σε σχέση με εκείνη της οικονομίας αλλά και σε σχέση με την πορεία των NPL’s σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή αρχή στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης διαμορφώνει ένα πλαίσιο αυτοματοποιημένων ενεργειών στις οποίες πρέπει να προβαίνουν οι τράπεζες όταν αλλάζουν οι επισφάλειές τους ή όταν καταγράφεται τάση για τέτοια αλλαγή.
Η δεύτερη δέσμη θεμάτων που συζητήθηκε είναι οι προτάσεις της Ενωσης με στόχο βελτιώσεις στο νόμο 4354/15.
Οι βελτιώσεις αφορούν θέματα μεταβιβάσεων των NPL’s σε εταιρίες διαχείρισης , απελευθέρωσης των ευχερειών των τραπεζών σε ότι αφορά μεταβιβάσεις δανείων και ενεχύρων , το κατά πόσον οι μεταβιβάσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν μόνον τα κόκκινα δάνεια ή και δάνεια που δεν έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες καθυστέρησης κλπ., εάν κριθεί από τις τράπεζες πως στο άμεσο μέλλον θα εξελιχθούν σε επισφαλή.
Οι εταιρίες διαχείρισης δανείων και το πλαίσιο λειτουργίας τους αλλά και οι έλεγχοι που θα υφίστανται θα καθοριστούν πλήρως μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ωστόσο η πράξη αυτή θα είναι πρόδρομος και για άλλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα ακολουθήσουν είτε με νομοθετικές διατάξεις είτε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Τα επιτελεία των τραπεζών θα συνεχίσουν να συντονίζονται με την ομάδα εργασίας της ΤτΕ και εκτιμάται πως το προσεχές δεκαπενθήμερο το θεσμικό πλαίσιο θα έχει κλείσει αφού αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Ας σημειωθεί πως τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΚΤ αλλά και του SSM ενώ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα επιτρέψουν ή όχι την εξυγίανση των ισολογισμών τραπεζών.