Μια ομάδα ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ επιχειρεί να διασώσει και να προωθήσει την ενιαία προσέγγιση της Ευρώπης στο ζήτημα της μετανάστευσης, επισημαίνει το Politico.
Η πίεση από τις Βρυξέλλες έρχεται την ώρα που η Αυστρία μαζί με μια μικρή ομάδα άλλων χωρών προωθούν μονομερείς εθνικές λύσεις για την ανακοπή των προσφυγικών ροών, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Κομισιόν -με την ισχυρή στήριξη της Γερμανίας- στην εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντιούνται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να βελτιώσουν την εφαρμογή της υφιστάμενης πολιτικής που θεωρείται αποτυχημένη, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των Προέδρων της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου αλλά και των ηγετών των δύο κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων, του Manfred Weber προέδρου της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του Gianni Pittella του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών, η ομάδα G5 όπως ονομάζεται, έχουν προγραμματίσει συνάντηση για τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις.
Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Weber, πρόεδρος της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πως η ΕΕ χρειάζεται να ενισχύσει τις προσπάθειές της σε διάφορα μέτωπα – από την ανθρωπιστική βοήθεια έως τον έλεγχο των συνόρων.
«Χρειαζόμαστε πρώτα ένα σχέδιο για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μετά χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό κατανομής βαρών εντός της ΕΕ. Τρίτον, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους στις περιφέρειες και να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή βοήθεια»
Οπως πρόσθεσε «αν μια χώρα δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τότε η Frontex πρέπει να έχει το δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους και να εξασφαλίζει τα κοινά, ευρωπαϊκά σύνορα»
Η Ελλάδα στα κρύα του λουτρού
Η Κομισιόν ήταν ήδη εκενυερισμένη που η Αυστρία δεν την ενημέρωσε για την απόφασή της να επιβάλλει ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Politico. Εκνευρίστηκε ακόμη περισσότερο όταν η Αυστρία αποφάσισε να διοργανώσει μια διάσκεψη την Τετάρτη στη Βιέννη με τις χώρες κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, χωρίς, ωστόσο, να προσκαλέσει την Κομισιόν ή την Ελλάδα, γεγονός που εξόργισε την Αθήνα.
Ο Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα κλήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών για να λάβει τη σχετική διαμαρτυρία. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωνε ότι «ανησυχούμε που ορισμένα κράτη-μέλη ενεργούν έξω από το συμφωνηθέν πλαίσιο».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Σλοβενία, χώρα της ζώνης Σένγκεν, ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Κροατία. Πιο νότια, η Σερβία και η ΠΓΔΜ αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων από την Ελλάδα, και ουσιαστικά κινούνται προς την κατεύθυνση του ολοκληρωτικού κλεισίματος των συνόρων τους, κίνηση που θα αφήσει εκατοντάδες μετανάστες παγιδευμένους στην ελληνική πλευρά.
Την Τρίτη, το Βέλγιο ενημέρωσε την ΕΕ για προσωρινή αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία, ενώ η Γαλλία βρίσκεται εν αναμονή δικαστικής απόφασης ώστε να στείλει αστυνομικές δυνάμεις στα γαλλικά σύνορα προκειμένου να αποτρέψουν τους μετανάστες που βρίσκονται στο στρατόπεδο Καλαί να περάσουν στο Βέλγιο, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει περιστατικά βίας.
Οπως επισημαίνει το Politico, το Βέλγιο είναι η 7η χώρα που αιτείται προσωρινή αναστολή των κανόνων της Σένγκεν μετά την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Η αυστριακή απόφαση και η συμφόρηση που έχει προκαλέσει σε τόσα σημεία της διαδρομής των μεταναστών αναδεικνύουν ολοένα περισσότερο αυτό που προδιαγράφεται να είναι η μοίρα της Ελλάδας: να γίνει ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων.
«Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή στρατηγική, γιατί αφήνει Ελλάδα στα κρύα του λουτρού και είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί», υποστήριξε η Alexandra Stiglmayer, πολιτική αναλύτρια του think tank «European Stability Initiative» . «Οι φράχτες δεν αρκούν», προειδοποίησε. «Θα χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας και αυτό πολύ πιθανόν να οδηγήσει στη χρήση βίας κατά των προσφύγων».
Η προοπτική της Ελλάδας να βρίσκεται τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος της διαδρομής των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην βόρεια Ευρώπη είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ χαιρέτισαν την πρόθεση της Επιτροπής να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις το συντομότερο δυνατόν για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και των μεταναστών.
Σχεδόν 50 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Ελλάδα για να βρουν τρόπο να παράσχουν βοήθεια.
Εντωμεταξύ, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να φθάνουν στην Ελλάδα, με τον αριθμός τους από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στου 102.547, όταν το 2015 χρειάστηκε μέχρι τον Ιούνιο για να ξεπεραστεί το όριο των 100.000.