Σε εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Βιέννης, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει την Ελληνίδα πρέσβη έφερε νέες απειλές από την πλευρά της Αυστρίας.
«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν» ανέφερε προκλητικά χθες από τις Βρυξέλλες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Αυστρίας να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.
Στην χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν οι 28 συν οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου επικράτησε ένταση. Ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Μουζάλας επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία για μονομερείς ενέργειες, τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό «τα Σκόπια έριξαν το φταίξιμο στην Σερβία, η Σερβία στην Κροατία, η Κροατία δεν μίλησε, η Σλοβενία καταδίκασε τη στάση της Αυστρίας, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας το ίδιο και στο τέλος η Κομισιόν και η προεδρία ζήτησαν από τα κράτη-μέλη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και να στηρίξουν τις αποφάσεις της Ε.Ε.».
Λίγο νωρίτερα, η Αθήνα είχε ανακαλέσει την πρέσβη μας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη. Μετά από το διάβημα που πραγματοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, για την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, ως «πράξη μη φιλική» και «εξωθεσμική που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες», χθες με εντολή του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά ανακλήθηκε στην Αθήνα η πρέσβης μας στη Βιέννη, Χρυσούλα Αλειφέρη, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».
«Είναι σαφές», τόνιζε η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα Δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους».
Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης». Επισημαίνει δε ότι «οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα», καθώς «η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση»
Αμεση ήταν η αντίδραση της Αυστρίας… Συνεχίζοντας την πάγια αρνητική στάση του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Σεμπάστιαν Κουρτς, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη με νέα κριτική εναντίον της Ελλάδας.
Σε ανακοίνωσή του, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά το απόγευμα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως “η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής”.
Προσθέτει δε, ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Ελληνες.