Σε ισχύ βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να παρατηρεί ελάχιστα, μεμονωμένα ένοπλα επεισόδια μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων.
«Ας προσευχηθούμε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί, διότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχε ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια, να δει κάτι καλύτερο – κάτι που μοιάζει με ειρήνη» διαμήνυσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα.
Η εδραίωση της εκεχειρίας επιβεβαιώνεται και από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Στη Δαμασκό και την επαρχία της, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, επικρατεί ησυχία» διαβεβαίωσε ενδεικτικά.
Ας σημειωθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Υποστήριξης (βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.
Βάσει των συμφωνηθέντων, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, θα διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους πληθυσμούς.
Οι ΟΗΕ περιγράφει την παύση των εχθροπραξιών ως ένα βήμα που μπορεί να αποτελέσει προάγγελο μιας πιο επίσημης συμφωνίας, σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι «το σχέδιο θα αποτύχει εάν ξένες δυνάμεις σπεύσουν να προμηθεύσουν με όπλα τους αντάρτες, κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός».
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία, δεσμεύεται ότι θα την εφαρμόσει για δύο εβδομάδες, αλλά εκτιμά ότι «η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της θα επιτεθούν πολύ γρήγορα σε αντάρτες υπό το πρόσχημα πως ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».
Την εκεχειρία αναμένεται να τηρήσει και η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Υπενθυμίζεται ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η κατάπαυση του πυρός τηρηθεί από όλες τις πλευρές, θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 7 Μαρτίου, στη Γενεύη.
Πυρά σε κατοικημένες περιοχές
Μη σεβόμενη την εκεχειρία, η οργάνωση Μέτωπο Υποστήριξης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι και στη Χομς.
Κρούσματα μη εφαρμογής της συμφωνίας παρατηρήθηκαν και από την πλευρά των ανταρτών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του στρατού, στην πόλη Χομς.
Οι συγκεκριμένοι αντάρτες ανήκουν στην οργάνωση Λίουα αλ Σουλτάν Μουράντ, η οποία αρνείται να τηρήσει τη συμφωνία.