Στον σπουδαίο ζωγράφο και Ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση επέδωσε, απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το πρώτο βραβείο εικαστικών τεχνών «Γιάννης Μόραλης», στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.
Λόγω αδιαθεσίας του τιμώμενου, το βραβείο παρέλαβε ο γιος του, ο οποίος διάβασε ευχαριστήριο μήνυμα του μεγάλου ζωγράφου που κατέληγε με τη φράση: «Λόγοι υγείας δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ στη μεγάλη αυτή τιμή. Κρίμα».
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:
Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαιρέτισε την εκδήλωση.
«Κυρίες και κύριοι, αποτελεί για μένα ένα πραγματικό προνόμιο να βιώνω αυτή την άκρως συμβολική συνύπαρξη του Γιάννη Μόραλη με τον Aκαδημαϊκό κ. Παναγιώτη Τέτση, των δύο κορυφαίων εκπροσώπων των εικαστικών τεχνών στον Tόπο μας και στην εποχή μας. Ο Γιάννης Μόραλης δεν είναι πια κοντά μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Πολιτισμού, και προσωπικά στον υπουργό τον κ. Μπαλτά, διότι θέσπισε το βραβείο “Γιάννη Μόραλη” που απονέμεται για πρώτη φορά. Και απονέμεται στον Ακαδημαϊκό κ. Παναγιώτη Τέτση. Τον κορυφαίο εν ζωή εκπρόσωπο των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, και όχι μόνο.
Σκέφτομαι πως αν ζούσε ο Γιάννης Μόραλης και είχε θεσπισθεί το ίδιο βραβείο εν ζωή, σίγουρα θα το απένειμε στον κ. Παναγιώτη Τέτση. Τον Παναγιώτη Τέτση των χρωμάτων. Αυτόν που συνθέτει πανδαισίες χρωμάτων, που οργανώνει συμπόσια χρωμάτων και αποκαθιστά το ουράνιο τόξο στις πραγματικές του διαστάσεις. Τον Παναγιώτη Τέτση, ο οποίος εκπροσωπεί το εκτυφλωτικό φως του Αιγαίου. Και κατά τούτο αν είχαμε να κάνουμε το ισοδύναμο στον χώρο της ζωγραφικής ο Παναγιώτης Τέτσης είναι ό,τι ο Οδυσσέας Ελύτης στον χώρο της ποίησης.
Αριστείδης Μπαλτάς.
Ό,τι και αν προσθέσω θα ‘ναι λίγο, δεν θέλω να φτωχύνω αυτή τη μεγάλη και τόσο συμβολική εκδήλωση. Τελειώνω μόνο με κάτι που ταιριάζει απόλυτα στη ζωγραφική του Τέτση. Δεν είναι δικό μου. Ανήκει στην Ακαδημαϊκό κα Κική Δημουλά, με αναφορές στον Σιμωνίδη τον Κείο. Έχει πει ότι η ποίηση είναι η ζωγραφική που μιλά. Και η ζωγραφική – η πραγματική ζωγραφική βεβαίως – είναι η ποίηση που σωπαίνει».
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς – μεταξύ άλλων – ανέφερε ότι ο πολιτισμός συνιστά πυλώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας διότι είναι – όπως είπε – πολλαπλά πηγή αυτογνωσίας.
«Ζούμε κάτι σαν πολιτισμική αναγέννηση στα σκαριά» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος κήρυξε το 2016 έτος Γιάννη Μόραλη και παράλληλα θέσπισε αυτό το βραβείο, το οποίο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια.
Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα
Το έργο του Γιάννη Μόραλη παρουσίασε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, η οποία, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι πριν από έναν μήνα ο Παναγιώτης Τέτσης με επιστολή του προς την Εθνική Πινακοθήκη ζήτησε το 20% των έργων που έχει χαρίσει στην πινακοθήκη, να διατεθεί για να αγοραστούν έργα άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από την συλλογή της.
«Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί την ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής χωρίς την παρουσία του Τέτση; Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτό το μεταδοτικό παλμό, αυτό τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του υδραίου δημιουργού» σημείωσε η κα Πλάκα.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο νέος πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Άγγελος Δεληβοριάς, η Πέγκυ Ζουμπουλάκη, ο Δημήτρης Παντερμανλής, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη κ.ά.