«Βρώμικο παιχνίδι» για λογαριασμό «όσων θέλουν να ανατρέψουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ή τουλάχιστον την πολιτική της» καταλογίζει στην Αυστρία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αυστρία στηρίζεται «και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κ. Μέρκελ».
Επιπλέον, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «όλα τα εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται», ενώ ερωτηθείς πότε η Ελλάδα θα έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος, απάντησε «εάν τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις δεν είναι αυτές που θέλουμε».
Εξάλλου, όπως είπε, η Ελλάδα απείλησε με βέτο και στο παρελθόν, αναφερόμενος στην τελευταία Σύνοδο για το προσφυγικό. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το βέτο δεν στρέφεται εναντίον κάποιου, αλλά κατά των γενικότερων συμπερασμάτων, ενώ τόνισε ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε ρητές δεσμεύσεις, τις οποίες ωστόσο κάποιες χώρες δεν εφαρμόζουν.
«Λένε κάποιοι στην Αυστρία ότι μας έκαναν προτάσεις που απορρίψαμε, αυτό δεν είναι αλήθεια» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε. «Λέγανε ότι δεν θέλαμε τη Frontex, εμείς ζητούσαμε περισσότερη βοήθεια». Όπως εκτίμησε, η αυστριακή κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί «στον φόβο της ανόδου της Ακροδεξιάς, και ορισμένοι ίσως έχουν μείνει στον 19ο αιώνα και την Αυστροουγγαρία».
Σχολιάζοντας τη σύμπλευση της ελληνικής κυβέρνησης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, είπε ότι όταν αλλάζει η ατζέντα και οι συγκυρίες, είναι πιθανό να υπάρξει και αλλαγή στάσης.
Ερωτηθείς για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, την περιέγραψε ως επιχείρηση παρακολούθησης των ροών και τόνισε ότι η Τουρκία αντιδρούσε σφόδρα σε αυτό το ενδεχόμενο.
«Η βασική αιτία που φτάσαμε εδώ είναι ο πόλεμος» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς και καταλόγισε σε Ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία ότι δεν ήθελαν να προετοιμαστούν. Όπως είπε, είχε εκφράσει από πολύ νωρίς την άποψη ότι θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές και είχε κατηγορηθεί για φιλορωσική στάση. Επιπλέον, έκανε λόγο για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά και για ΜΚΟ «που κάνουν άλλης μορφής μπίζνα».
Αναφερόμενος στη στάση της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον»
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες και επισήμανε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός αλλά νηφαλιότητα.
«Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα αλλά νευρικότητα της Τουρκίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά, ενώ τέλος τόνισε: «Ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες».