Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η ελληνική πλευρά συμφώνησε για τον στόχο για επιπλέον έσοδα 550-600 εκατ. ευρώ από φορολογία, αλλά διαφωνεί με τον τρόπο, αφού οι δανειστές επιμένουν στο «Λίγα από πολλούς», ζητώντας μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, ενώ το υπουργείο επιμένει να μεταφέρει το βάρος του στόχου στα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.
Πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνισε πριν από λίγο, ότι οι προτάσεις της Ελληνικής πλευράς θαείναι τύπου περαιτέρω τεχνικής επεξεργασίας. Άφηνε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει στο αίτημα για μείωση του αφορολόγητουμ αλλά σε καμία περίπτωση στα επίπεδα που θέλει η τρόικα, δηλαδή μόνο για τα εισοδήματα έως 7.000 ευρώ.
Σε αντάλλαγμα οι δανειστές θα πρέπει να δεχθούν τους αυξημένους συντελεστές για τα εισοδήματα πάνω από τα 25.000- 30.000 ευρώ.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι μάλλον γλυτώνουν οι αγρότες. Την απότομη αύξηση του συντελεστή φορολογίας από το 13% στο 20% όπως προέβλεπε το μνημόνιο. Τελικά μάλλον θα ακολουθήσουν την σταδιακή αύξηση του συντελεστή από το 13%στο 15% για φέτος ώστε σταδιακά να αυξηθεί στο 26% σε ορίζοντα 5ετίας.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι είναι εφικτό να κλείσει το δημοσιονομικό ακόμη και στις 25 Μαρτίου αν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Παραδέχτηκε ότι υπάρχει διαφορά στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό το διάστημα 2016-2018. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ.