«Νέα διαφωνία απειλεί τους πιστωτές της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt, όπου περιγράφεται η επερχόμενη σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διαίσθηση αναφορικά με παρατεινόμενες διαμάχες. Όπως για παράδειγμα όταν πριν από μερικές μέρες αμφισβήτησε το νόημα της ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Υπέρ αυτής της άποψης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα».
Υπενθυμίζεται ο Β. Σόιμπλε είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι “για το πρεστίζ, όχι ουσίας”», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει.
Η Handelsblatt αναφέρει ότι «ο Σόιμπλε παίρνει ήδη θέση διότι προβλέπει ότι σύντομα θα υπάρξει μια νέα διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Τo ΔΝΤ και η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ ζητούν από τα κράτη της ευρωζώνης ελάφρυνση για την Ελλάδα όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση όμως δεν βλέπει εκεί μεγάλα περιθώρια. Προς τα έξω πάντως οι δανειστές προσπαθούν ακόμα να καλύψουν τις διαφορές τους».
Το πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια εγχώριων περικοπών μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, γι’ αυτό και το ΔΝΤ προτάσει την μείωση του χρέους.
«Με την Ευρώπη να ταλανίζεται από την προσφυγική κρίση, ούτε οι Βρυξέλλες ούτε το Βερολίνο έχουν συμφέρον να δουν την κυβέρνηση Τσίπρα να πέφτει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πάντως το Βερολίνο αναγνωρίζει την πολιτική κατάσταση και δηλώνει ευέλικτο να αποδεχθεί αλλαγές στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπως π.χ. να μειωθούν περαιτέρω οι αμυντικές δαπάνες αντί για τις συντάξεις.
Ο Βίζερ πάντως “βλέπει” μείωση χρέους
Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ αναμένει για τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου, μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως παρατηρεί ο ίδιος σε συνέντευξή του, αυτή τη στιγμή “οι συνάδελφοι” βρίσκονται στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα αρκετά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ενώ παράλληλα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ του Ιουλίου του 2015, για μία μείωση του χρέους.
Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.