Το μακελειό του περασμένου Δεκεμβρίου στο San Bernantino των Η.Π.Α, έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων, στέλνοντας εν τέλει την Apple και το FBI στα δικαστήρια.
Η τρομοκρατική επίθεση, οι 2+1 δράστες και η αδυναμία του FBI
Οι 14 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στην Καλιφόρνια σκόρπισαν το πένθος αλλά και τον πανικό στους κατοίκους. Ηταν μια μαύρη μέρα για τις Η.Π.Α, με πολλές οικογένειες να θρηνούν θύματα. Οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες ώστε να βρεθούν οι δράστες, αλλά και το κίνητρο τους. Ηταν ένα περιστατικό εγχώριας τρομοκρατίας, ή το μακελειό είχε παρόμοιες ρίζες με την τραγωδία του Παρισιού;
Το FBI ανέλαβε την υπόθεση, οι τρομοκράτες βρέθηκαν, όπως και το κινητό με το οποίο συνομιλούσαν, οργανώνοντας τις ενέργειες τους. Ο Σαγέντ Φαρούκ και η Τασφίν Μαλίκ, το ζεύγος από το Πακιστάν, ήταν αυτοί που άνοιξαν πυρ, σημαδεύοντας δεκάδες ανθρώπους. Φανατικοί ισλαμιστές, οι οποίοι σύμφωνα με διάφορους ισχυρισμούς, επισκέφτηκαν τις Η.Π.Α με μόνο στόχο να κάνουν αυτό που έκαναν. Οπως αποκαλύφθηκε όμως, υπάρχει και τρίτο μέλος (πιθανότατα ο ιθύνων νους) πίσω από την επίθεση, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη.
Οι ισχυρισμοί όμως δεν αρκούν. Οι ντετέκτιβ του FBI ήθελαν (και θέλουν) περισσότερα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Προσπαθώντας να βρουν κάτι παραπάνω, οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των Η.Π.Α θέλησαν να αποκρυπτογραφήσουν το iPhone του Σαγέντ Φαρούκ. Επί δύο μήνες προσπαθούσαν να σπάσουν των κώδικα της Apple, όμως δεν το κατάφεραν. Ετσι, απευθύνθηκαν στην ίδια την εταιρία, ώστε αυτή να αποκρυπτογραφήσει το κινητό. Κάπου εκεί, ξεκίνησε μια τεράστια κόντρα, που αυτόν το καιρό έχει πιάσει κόκκινο.
FBI και Apple στα δικαστήρια – Η «επιθετική» αντίδραση του Tim Cook
Το FBI στράφηκε διά της δικαστικής οδού στην Apple, ζητώντας της να ξεκλειδώσει τη συσκευή. Ο δικαστής, στα μέσα του Δεκεμβρίου ενέκρινε το αίτημα του FBI, προκαλώντας σάλο αντιδράσεων. Χωρίς τον κωδικό, ώστε να ενεργοποιηθεί το κινητό, η συσκευή είναι άχρηστη. Από την άλλη όμως, αν η Apple πραγματοποιήσει την επιθυμία του FBI, τότε θα σπάσει το ίδιο της το πρωτόκολλο. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει.
«Η κυβέρνηση προτείνει ένα εργαλείο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά σε κάθε συσκευή. Αυτό είναι ψέμα. Από την στιγμή που θα δημιουργηθεί και θα χρησιμοποιηθεί μια φορά, τότε θα μπορεί να εφαρμοστεί ξανά σε όλες τις συσκευές. Θα είναι ένα κλειδί ικανό να ξεκλειδώσει εκατομμύρια συσκευές σε όλο το κόσμο. Η κυβέρνηση μάς ζητά να χακάρουμε τους ίδιους τους χρήστες μας και να καταστρέψουμε δουλειά πολλών ετών γύρω από την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων. Φοβόμαστε πως αυτή η απαίτηση υπονομεύει την ελευθερία μας και την ελεύθερια κάθε κυβέρνησης, η οποία πρέπει να προστατεύεται» είχε τονίσει ο CEO της Apple, Tim Cook, κάνοντας ευθεία επίθεση προς το FBI και εξηγώντας τους λόγους για του οποίους η Apple δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα.
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ Apple και FBI, εξελίχθηκε σε αρκετά επεισόδια, με το επόμενο (και πιο σημαντικό από όλα) να πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα, στις 22 Μαρτίου. Η Apple, που στο βαθμό που μπορεί έχει βοηθήσει το γραφείο ερευνών των Η.Π.Α, αρνείται πεισματικά να δημιουργήσει ένα «αντικλείδι» που, όπως υποστηρίζει, θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των πελατών της.
Οι δυο πλευρές θέτουν ως τώρα τα επιχειρήματά τους δημόσια, στην προσπάθεια τους να κερδίσουν συμμάχους, δημιουργώντας ένα μίνι παγκόσμιο debate. Η Apple υποστηρίζεται από πλήθος εταιριών τεχνολογικού τομέα, ενώ από την άλλη το FBI επισημαίνει ότι στο iPhone περιέχονται υψίστης σημασίας πληροφορίες για την υπόθεση, υποστηρίζοντας πως το «σπάσιμο» του θα απονέμει δικαιοσύνη στην οικογένεια των θυμάτων.
Οι φόβοι της Apple
Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά ανοιχτά από μια τεχνολογική εταιρία να παραβεί το πρωτόκολλο της, γράφοντας έναν καινούργιο κώδικα που θα εξαλείφει τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας των κινητών της. Το FBI ουσιαστικά ζητάει ένα «master key» ώστε να ξεκλειδώσει ένα μόνο τηλέφωνο. Ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν, σύμφωνα με την Apple, καθώς με ανάλογες διαδικασίες θα μπορεί σε επόμενη φάση να «σπάσει» κάθε κινητό. Οι φόβοι της Apple για την ασφάλεια των πελατών της είναι απολύτως δικαιολογημένοι, παρόλο που αρκετοί (κυβερνητικοί και μη) υποστηρίζουν πως η στάση της εταιρίας αποτελεί… προϊόν μάρκετινκ.
«Κανένα λογικός άνθρωπος δεν θα αποδεχόταν την πρόταση του FBI» γράφει η ανακοίνωση στο επίσημο site της Apple. «Ζητούν από τους ίδιους ανθρώπους που κρυπτογράφησαν, ώστε να παρέχουν ασφάλεια στους χρήστες iPhone, να αποδυναμώσουν το έργο τους. Να κάνουν τα κινητά της Apple λιγότερο ασφαλή» συμπληρώνει.
Ο απώτερος σκοπός του FBI (;)
Φαίνεται πάντως πως η υπόθεση του iPhone του Φαρούκ δεν είναι τόσο απλή. Αρκετοί υποστηρίζουν πως η αδυναμία του FBI είναι πλασματική, καθώς το γραφείο ερευνών διαθέτει ανθρώπους ικανούς να αποκρυπτογραφήσουν πολύ δύσκολους κώδικες. Μάλιστα, ένας εκ των πολλών δικηγόρων της Apple, πρόσφατα έθεσε ένα πολύ απλό και εύλογο ερώτημα. «Γιατί οι άνθρωποι του FBI, αφού δεν μπορούν να σπάσουν το κινητό, δεν απευθύνονται στην NSA ώστε να τους βοηθήσει;»
Οι άνθρωποι της NSA προφανώς είναι σε θέση να σπάσουν κάθε κρυπτογράφηση, όμως φαίνεται πως το FBI προσπαθεί να πείσει την ίδια την εταιρία να το κάνει. Το Υπουργείο Δικαιωσύνης υποστηρίζει επανειλημμένως πως η υπόθεση αφορά ένα και μόνο iPhone, για μία και μόνο φορά. Ωστόσο, ο επικεφαλής του FBI, James Comey σε τοποθέτηση του στο Καπιτώλιο είχε αναφέρει πως αν τελικά η Apple «συμορφωθεί» τότε θα δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο, το οποίο θα… βοηθήσει σε αντίστοιχες μελλοντικές περιπτώσεις.
Οι αμφισβητούμενες προθέσεις της αμερικανικής υπηρεσίας έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, σε κάθε επίπεδο. Ο πρώην Συντονιστής Εθνικης Ασφαλείας, Προστασίας των υποδομών και Καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Richard Clarke υποστήριξε ανοιχτά ότι το FBI «δεν έχει στόχο τόσο να λύσει το πρόβλημα όσο να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο». Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Αμυνας της χώρας, Ash Carter, χαρακτήρισε απαραίτητη την κρυπτογράφηση.
Πότε θα δοθεί τέλος στην κόντρα
Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί την ερχόμενη Τρίτη, 22 Μαρτίου, στην αίθουσα του δικαστηρίου. Πρόκειται για μια…αναμέτρηση γιγάντων, με την αμερικανική κυβέρνηση να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κινδυνεύοντας να στρέψει εναντίον της σύσσωμη την Silicon Valley. Αδιαμφισβήτητα, η κόντρα FBI – Apple θα είναι μια από αυτές που θα μείνουν στην ιστορία. Μπορεί όμως και να είναι αυτή που θα αλλάξει τα δεδομένα, για την προσωπική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα αποτελέσματα της 22ης Μαρτίου θα δείξουν…