Τούρκοι δουλέμποροι έχουν αρχίσει και πάλι να βγάζουν αγγελίες για ταξίδια από την Τουρκία στην Ιταλία. Αυτό διαπιστώνει σε ρεπορτάζ του ο Guardian τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους τέτοιες αγγελίες.
Η δημοσίευση της αγγελίας έγινε στο Facebook όπου οι δουλέμποροι ανέφεραν ότι η πρώτη βάρκα από τη Μερσίνη της γείτονα χώρας για την Ιταλία, θα ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο. Το αντάλλαγμα είναι το ποσό των 4.000 δολαρίων γα μία θέση, ένα ποσό το οποίο είναι τετραπλάσιο σε σχέση με αυτό που ζητάνε για τη μεταφορά στην Ελλάδα.
«Το ταξίδι ξεκινά το Σάββατο, από τη Μερσίνη στην Ιταλία, με ένα σκάφος 110 μέτρα μακρύ, εξοπλισμένο με φαγητό, νερό, σωσίβια και φάρμακα» αναφέρεται στην ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφίες του σκάφους (και η οποία πλέον έχει κατέβει).
Πολλοί πρόσφυγες όμως ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για απάτη, όπως συνέβαινε το 2014 και το 2015, με τους διοργανωτές τέτοιων ταξιδιών να κοροϊδεύουν τους μετανάστες. Απαντώντας στα σχόλια αυτά, ο άνθρωπος που έκανε την αγγελία, ισχυρίστηκε ότι τα λεφτά των προσφύγων θα συγκεντρωθούν από ένα άτομο το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
«Όποια και αν είναι η αλήθεια, η εξέλιξη παρόλα αυτά, καταδεικνύει τη ζήτηση για εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη τώρα που έχει γίνει πιο δύσκολα να φύγει κανείς από την Τουρκία για την Ελλάδα», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα στο δημοσίευμά της στο οποίο σημειώνει ότι τον περασμένο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν αυτό το ταξίδι.
Από την πλευρά του πάντως ο Guardian επικοινώνησε με τον δουλέμπορο ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που διοργάνωνε ένα ταξίδι για την Ιταλία εδώ και μήνες, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποιο σημείο των ιταλικών ακτών θα έδεν το πλοίο.
«Αν αναβιώσουν, τα ταξίδια Τουρκία-Ιταλία, αυτό θα σημάνει την αναγέννηση μίας τακτικής που είχε εξασθενήσει τους τελευταίους 12 μήνες», σημειώνει το δημοσίευμα εξηγώντας ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα του 2014-2015, περίπου μία ντουζίνα «πλοίων φαντασμάτων» -ονομάζονται έτσι επειδή το πλήρωμα συνήθιζε να τα εγκαταλείπει- είχαν φτάσει στα παράλια της Ιταλίας
Η τακτική αυτή όμως σταμάτησε στις αρχές του 2015 όταν την «κατέπνιξαν» οι τουρκικές αρχές και έκανε την εμφάνισή του το πέρασμα για την Ελλάδα.
Από την πλευρά του πάντως ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σημειώνει ότι δεν έχουν αναφερθεί ακόμα τέτοιου είδους ταξίδια. «Οι αναχωρήσεις από την Τουρκία είναι μία πιθανότητα, αλλά θυμάμαι ότι τον Ιανουάριο του ο2015 τα αποκαλούμενα πλοία-φαντάσματα εμποδίστηκαν στη θάλασσα από τις αρχές της Τουρκίας», λέει και συνεχίζει: «Δεν θα είναι εύκολο ακόμα και τώρα».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Guardian, οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, από τις αρχές του 2016, είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες περιόδους και το 2015 και το 2014, όταν αριθμοί ρεκόρ είχαν καταφθάσει στα νότια της χώρας.
Από την 1 Ιανουαρίου έχουν φθάσει 18.200 άνθρωποι, ενώ τις περασμένες 2 χρονιές οι αφίξεις ήταν γύρω στις 10.000.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στη αύξηση αυτών των αφίξεων και την καταστολή στις διελεύσεις σε Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ η πλειοψηφία όσων καταφθάνουν στην Ιταλία δεν είναι Σύροι, αλλά κυρίως άνθρωποι από την Γκάμπια, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη, όπως και κάποιοι Αιγύπτιοι.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, Ιταλοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι το 2016 θα φτάσουν στη χώρα 270.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τους 150.000 του 2015 και τους 170.000 του 2014.