Κάποιες φορές, οι απλούστερες λύσεις είναι και οι προτιμότερες: Με αυτό το σκεπτικό προσεγγίζει η Κίνα τη διαρροή των Panama Papers, στα οποία συγγενείς κινέζων ηγετών (και του προέδρου) εμφανίζονται να έχουν σχέσεις με offshore.
Για να μην κάνει τον κόπο να εξηγήσει στους Κινέζους πως η παρουσία στα έγγραφα δεν σημαίνει απαραίτητα και φοροδιαφυγή ή παράνομη δραστηριότητα, το Πεκίνο μπλοκάρει τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που αφορούν την υπόθεση και περιορίζεται μόνο στις γενικές και αθώες αναφορές.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αν μπει κανείς στο Διαδίκτυο από την κινεζική επικράτεια, η εικόνα που θα σχηματίσει είναι ότι η υπόθεση των Panama Papers αφορά κυρίως… τον Μέσι. Κι αυτό επειδή οι αναφορές για τα Panama Papers που είναι όντως προσβάσιμες, αναφέρει το Reuters και το Associated Press, δεν θίγουν πολιτικά πρόσωπα. Οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που αφορούν την υπόθεση είναι μπλοκαρισμένες.
Για όσους πάντως θέλουν να ενημερωθούν, μπορούν να στραφούν στο κεντρικό άρθρο των κινεζικών Global Times. Εκεί, η εφημερίδα εξηγεί ότι μία ακαθόριστη «ισχυρή δύναμη» βρίσκεται πίσω από τη διαρροή, υποστηρίζοντας πως οι στόχοι είναι «οι αντίπαλοι της Δύσης» και ειδικά -όχι Κινέζοι, οι οποίοι δεν αναφέρονται- ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Τα δυτικά ΜΜΕ έχουν πάρει τον έλεγχο της ερμηνείας κάθε φορά που βγαίνουν ντοκουμέντα, και σε αυτό έχει φανεί η ιδιαίτερη επιρροή της Ουάσινγκτον. Πληροφορίες αρνητικές προς τις ΗΠΑ μπορούν πάντα να υποβαθμιστούν, ενώ έκθεση ξένων ηγετών, όπως του Πούτιν, σπρώχνονται παραπάνω» γράφει η κινεζική εφημερίδα.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν ξεκινήσει έρευνες μετά τα Panama Papers, κάτι που εξετάζουν και οι ΗΠΑ, ενώ ο φάκελος έχει αγγίξει και το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.