Για κοινή βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών.
«Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να ‘καίγονται’, καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σημειώνουν, δε ότι η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις και εξηγούν ότι ότι «το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του».
Μέτρα 2,6 δισ. σε διάστημα 30 μηνών
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, διευκρινίζουν ότι ήταν γνωστό πως η συμφωνία του Ιουλίου φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018. «Από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν» επισημαίνουν.
Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχουν «πρόσθετα μέτρα και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι ‘οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά’ ανεβάζοντας το ‘λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ’». Όπως αναφέρουν, το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση.
Υποστηρίζουν, επίσης, ότι «από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό».
Για το φορολογικό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:
«Βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 (εισοδήματα 2014) της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:
Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση (από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ). Υπάρχει ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ (και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί). Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.
Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο (μέχρι και 700 ευρώ ή λιγότερα).
Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο».
Για το ασφαλιστικό, υπογραμμίζουν ότι «δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων», ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια -θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Κοντά σε συμφωνία, κατά τις κυβερνητικές πηγές, είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών.
Εκτιμούν, δε, ότι «τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα», καθώς «αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί».
Όπως επισημαίνουν, η ύφεση το 2015 αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων, με το πραγματικό ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως «λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές».
Στρέφονται παράλληλα και κατά του ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις του λέγοντας: «Mόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3% για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%. Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης».
Προσθέτουν, δε, ότι «το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα». Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%. Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα» καταλήγουν.