Το «χαρτί» των αλλαγών στα εργασιακά τραβούν οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού και να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης.
Στο «παρά πέντε» της συμφωνίας για το νέο Ασφαλιστικό και ενώ η Κυβέρνηση εξέφραζε την αισιοδοξία της για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στο ραντεβού Κατρούγκαλου-Θεσμών το Σάββατο, προέκυψε ξαφνικά θέμα επίσπευσης των μέτρων για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν έγγραφη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας για προώθηση των αλλαγών στα εργασιακά πριν την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για τα εργασιακά και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 22 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του Ταμείου είναι εκείνοι που εγείρουν θέμα εργασιακών, προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η ίδια η Christine Lagarde, μιλώντας χθες στο συνέδριο «Women in the World Summit» στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι «το ασφαλιστικό οδηγείται στον τοίχο».
Υπενθυμίζεται πως οι αλλαγές που ζητούν εσπευσμένα οι Θεσμοί στα εργασιακά, αφορούν την κατάργηση των ορίων που υπάρχουν στις ομαδικές απολύσεις, την κατάργηση των τριετιών που χορηγούνται επιπλέον στον κατώτατο μισθό, την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος, την καθιέρωση του θεσμού της ανταπεργίας (lockout) και την περαιτέρω μείωση του κόστους των υπερωριών.