Η κρίση του μεταναστευτικού έχει εισβάλει στην αξιολόγηση του προγράμματος από την πίσω πόρτα και αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, εκτιμά η Barclays σε τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα.
Ο βρετανικός επενδυτικός οίκος εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα προσπάθησε σκόπιμα να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να εκμεταλλευτεί τον κρίσιμο ρόλο της στη μεταναστευτική κρίση και τη συγκυρία του δημοψηφίσματος για το Brexit της 23ης Ιουνίου και να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους. Όμως, τώρα που η Βαλκανική Οδός έχει κλείσει και η ΕΕ έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, η Barclays εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ από ό,τι νωρίτερα μέσα στο έτος.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι πια οι διαφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές, αλλά οι διαφωνίες ανάμεσα στους ίδιους τους πιστωτές. Η Barclays συνδέει την εξέλιξη αυτή με την προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα του Brexit, εκτιμώντας ότι αυτά έχουν αναγκάσει τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Κατόπιν τούτων, ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η σημερινή κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή.
Παρόλα αυτά, η Barclays επισημαίνει ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη, με δεδομένη την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.
Όμως, ακόμα και εάν ο «θόρυβος» περί Grexit επιστρέψει, ο οίκος δεν βλέπει πρόωρες εκλογές ή ένα μεγάλο συνασπισμό. Αντίθετα, στηρίζει την άποψή του ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει με τη σημερινή της μορφή σε τρεις βασικές διαπιστώσεις:
1. Αμέσως μετά την αξιολόγηση, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Παρότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες ή γρήγορες, εντούτοις ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να «πουλήσει» στους βουλευτές του αυτή την ιστορική διαδικασία.
2. Οι προηγούμενοι αντιφρονούντες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσαν με την αποχώρησή τους να αποσταθεροποιήσουν το κόμμα ή να έχουν κάποια ουσιαστική επιρροή στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.
3. Παρότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πολλά να κερδίσει εάν προκαλέσει εκλογές, ειδικά καθώς η απόλυτη πλειοψηφία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι εξασφαλισμένη και το βάρος της εφαρμογής των πολύ σκληρών μεταρρυθμίσεων θα έπεφτε στη ΝΔ, που μόλις αναδιοργανώθηκε.
Πηγή :ependisinews.gr