“Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι του Πειραιά” παραδέχθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στη συμφωνία με την Cosco.
Το λιμάνι του Πειραιά είναι τεράστιων δυνατοτήτων. Η πίεση των πραγμάτων οδήγησε σε λύση που δεν είναι επιλογή μας, τόνισε μιλώντας στο MEGA.
“Η πώληση των μετοχών γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, δεν γίνεται επί τη βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τον Πειραιά’ σημείωσε ο κ. Δρίτσας και είπε ότι η συμφωνία που έρχεται είναι τροποποιημένη σε σχέσημε την αρχική της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και με αυτή που ετοίμασε το ΤΑΙΠΕΔ. “Είναι βελτιωμένη και θα βελτιωθεί κι άλλο” είπε. Επίσης, ανέφερε ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης εξαιρέθηκε η ακτογραμμή των λιπασμάτων και υπογράμμισε ότι δεν έχει τελειώσει η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ.
“Δίνουμε μάχη καθημερινά με τους εαυτούς μας και την ιστορία μας”
Ερωτηθείς εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί αφού δεν συμφωνεί με τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, είπε: “Είναι δίλημμα καθημερινό. Δίνουμε μάχη καθημερινά με τους εαυτούς μας, την ιστορία μας, τις απόψεις μας και την προοπτική μας. Καθημερινά συγκρουόμαστε με τους εαυτούς μας”. “Αυτή η κυβέρνηση όταν συμβιβάστηκε και έκανε την επώδυνη συμφωνία απευθύνθηκε στο λαό για να πάρει την εντολή αν θα την παλέψει και αν την εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” πρόσθεσε.
“Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, κάποια επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις προγραμματικές τους δεσμεύσεις και να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, κάποιοι άλλοι- σε αυτούς ανήκω κι εγώ-επέλεξαν με βάση τη σκληρή πραγματικότητα και τους κινδύνους που υπήρχαν, να δεχθούν ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση μιας διαδρομής 50 ετών για χάρη ενός πολύ πιο αναγκαίου στόχου αυτής της περιόδου να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για μια μάχη που δεν πρέπει να ρίξουμε τις ασπίδες και πρέπει να συνεχίσουμε να τη δίνουμε”, τόνισε. “Έκρινα οτι δεν έπρεπε να φύγω από τη μάχη” συμπλήρωσε.
Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε και στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας μεταξύ άλλων πως ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές. “Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει… Είναι μια παράλληλη εξουσία που πρέπει να ελέγχεται συνεχώς” τόνισε. Παράλληλα, χαρακτήρισε το Ταμείο επινόηση των δανειστών και σημείωσε ότι πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του.
“Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι κυβέρνηση. Θέλουμε ένα ανεξέλεγκτο ΤΑΙΠΕΔ; διερωτήθηκε ο κ. Δρίτσας και κάλεσε όλα τα κόμματα να απαντήσουν.
Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι δεν έχουμε δεσμευθεί να βρούμε 50 δισ ευρώ για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Κύκλοι στο ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για 9 της συμφωνίας, ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια κατά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, ο κ. Δρίτσας καταδίκασε απερίφραστα την απαγόρευση να προχωρήσουν οι λιμενεργάτες στο χώρο του Ζάππειο. Όπως είπε δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας και είπε ότι ήταν λάθος που η αστυνομία τους εμπόδισε.
Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι μέρα με τη μέρα πλησιάζει η στιγμή που το λιμάνι θα αδειάσει. “Δεν είναι δομή διαμορφώθηκε ως χώρος προσωρινής διαμονής. Πριν από το Πάσχα στόχος μας είναι να φύγουν”.