Υλικά
12 μέτρια τρυφερά καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μικρή σελινόριζα κομμένη στα 4 και έπειτα σε λεπτές φέτες
3 πράσα κομμένα σε φέτες
1 φλ. αλεσμένα αλμυρά κράκερ
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. αλεύρι
2½ φλ. γάλα
λίγο μοσχοκάρυδο αλάτι πιπέρι
1 φλ. τριμμένο κασέρι ή γκούντα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνουμε οβάλ πυρίμαχο σκεύος. Κόβουμε τα καρότα σε φέτες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10′. Τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε την λεπτοκομμένη σελινόριζα μαζί με τα πράσα και το κρεμμύδι για περίπου 5′-6′, να βγάλουν τα αρώματα τους και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και βράζουμε για 5′-6′ να μαλακώσουν καλά και να ρουφήξουν όλα τα υγρά. Σε μπολ βάζουμε τα τριμμένα κράκερ με μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε. Τα στρώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί πασπαλίζοντας το. Από πάνω κάνουμε μια στρώση με τα στεγνά σοταρισμένα λαχανικά. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας για 2′. Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύοντας πάντα σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να πήξει ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε. Προσθέτουμε το τυρί και τα καρότα. Περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί με την κρέμα καρότων. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 15′ και ξεσκεπάζουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′ περίπου να ροδίσει η επιφάνεια.