Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ: «Η απούσα και επικίνδυνη κυβέρνηση με την ανικανότητα της να προστατεύσει τόσο τα σύνορα μας όσο και τους πρόσφυγες, εκθέτει διεθνώς τη χώρα…
…Σε κάθε περίπτωση οφείλει ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».
Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Ζητάμε αλλαγή κυβέρνησης και νέα κυβέρνηση από αυτή την Βουλή. Όχι εκλογές».
Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Τι άλλο πρέπει επιτέλους να συμβεί στη χώρα για να αποδεχτεί η κυβέρνηση ότι απέτυχε και να παραιτηθεί;» (στο πλαίσιο κριτικής για το επεισόδιο με τα wikileaks και τη σύγκρουση με το ΔΝΤ).
Η αξιωματική αντιπολίτευση (Ν.Δ) ζητά επιμόνως, εδώ και δύο εβδομάδες, την διεξαγωγή εκλογών, θεωρώντας πως το κόστος στην οικονομία από μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι μικρότερο από την παραμονή μιας «επικίνδυνης» κυβέρνησης στην εξουσία.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) ακολουθεί μια διαφορετική τακτική. Παρότι η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή της Ν.Δ δεν ζητά την διεξαγωγή εκλογών αλλά τον σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Η κοινοβουλευτική αριθμητική, ωστόσο, είναι διάφανη. Με 145 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να είναι ο κορμός μιας τέτοιας κυβέρνησης. Κανένα άλλο άθροισμα εδρών δεν μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητική πλειοψηφία.
Ακόμα κι αν προσθέσει κανείς τις 75 έδρες της Ν.Δ με τις 17 του ΠΑΣΟΚ, τις 11 του Ποταμιού και τις 9 της Ένωσης Κεντρώων – εξαιρώ για προφανείς λόγους εκείνες του Κ.Κ.Ε και της Χ.Α- φτάνει τις 112.
Επειδή, δε, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν συνεργάζονται σε μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», κι επειδή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολιτικών και μιντιακών κέντρων, η κατά Βασίλη Λεβέντη Οικουμενική δεν φαίνεται να μπορεί να προκύψει, απορεί κανείς τι ακριβώς εννοούν στο ΠΑΣΟΚ.
Λένε «να παραιτηθεί ο Τσίπρας» αλλά «να σχηματισθεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή για να μην πάμε σε εκλογές». Δηλαδή; Μια κυβέρνηση με όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και των Αν. Ελ, αλλά με πρωθυπουργό κάποιον άλλο και όχι τον Τσίπρα;
Ή, μήπως, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (17 έδρες), ίσως και κάποιους εκ του Ποταμιού (αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης φλερτάρει πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη);
Αλλά, ακόμα κι αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, ο κατά το ΠΑΣΟΚ «επικίνδυνος ΣΥΡΙΖΑ» παύει να είναι επικίνδυνος εάν στη θέση του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρεθεί αντί για τον Αλέξη Τσίπρα ο Προβόπουλος, ο Παπαδήμος ή οιοσδήποτε άλλος; Μήπως εννοούν πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δράσει ως «πολιτική χημειοθεραπεία» και να καθαρίσει τις «νεοπλασίες» της σημερινής κυβέρνησης;
Ολίγον ακατανόητη η προσέγγιση. Ή πράγματι πιστεύεις πως η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές με ανοικτή την αξιολόγηση και την οικονομία στο καναβάτσο, με μικρότερο κόστος απ΄ ότι εάν συνεχίσει με την ίδια κυβέρνηση, ή ζητάς σοβαρά να συμμετάσχεις στην κυβέρνηση διότι θεωρείς πως διαθέτεις τεχνοκρατική επάρκεια και πολιτικό κριτήριο που θα αποκαταστήσουν τις στρεβλώσεις αυτής της κυβερνητικής πολιτικής.
Καθαρές κουβέντες…