Υλικά
• 500 γραμ. γίγαντες
• 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
• 3 χλωρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
• 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
• 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανός
• 700 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.
Την επόμενη ημέρα τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 40΄, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 8΄- 10΄.
Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το καρότο, τα χλωρά κρεμμύδια, το σέλινο, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, τα βράζουμε για 10΄ και περιχύνουμε με αυτά, τους γίγαντες.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
Ψήνουμε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C περίπου για 45΄, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.