«Δεν θα φύγουμε (από το Ελληνικό Πρόγραμμα), ο τρόπος της συμμετοχής μας μπορεί να είναι ποικίλος ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και των Ευρωπαίων αλλά δεν θα φύγουμε». Σαν «βόμβα» έπεσε η δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διέλυσε με μία κουβέντα τις φήμες οπου κυκλοφορούσαν εσχάτως στην Ουάσιγκτον και ήθελαν το Ταμείο να σχεδιάζει την αποχώρηση του από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο θα παραμείνει και θα παλαίψει να επιβάλει τις θέσεις τους, καθώς πιστεύει ότι η Ελλάδα «δεν είναι χαμένη υπόθεση» και ότι μπορεί να διασωθεί η οικονομία της. Για το θέμα αυτό θα «πολεμήσει» σε δύο μέτωπα: Στην επιβολή των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και στην επιβολή της ελάφρυνσης του χρέους, που πρέπει να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κ. Λαγκάρντ με ισχυρό τρόπο αμφισβήτησε τους Ευρωπαίους και επιβεβαίωσε τον Πολ Τόμσεν υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του 3,5% που τέθηκε στο μνημόνιο του Ιουλίου είναι μη ρεαλιστικός. Είπε επίσης ότι πρέπει να κάνουν ηρωϊκές πράξεις οι Ελληνες για να φτάσουν σε αυτόν τον στόχο αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα τον πιάσουν και ότι χρειάζονται νέα μέτρα. Η γενική διευθύντρια πρόσθεσε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σε αυτή την φάση η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις και σε αυτό το σημείο τόνισε συμφωνεί απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση. «Πρέπει να επιταχύνουμε» τόνισε εμφαντικά και σημείωσε ότι παραμένει συνεπής σε όσα έχει δηλώσει στο παρελθον. Το ζητούμενο για την περίπτωση της Ελλάδος είναι σταθερότητα, βιωσιμότητα και κυριαρχία, τόνισε και πρόσθεσε: Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οι αριθμοί να είναι ρεαλιστικοί και τα μέτρα βιώσιμα. Αυτό έχει να κάνει και με το χρεος φυσικά σε σχέση με τις λήξεις και τα επιτόκια, είπε η κ. Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια θυμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δυο πυλώνες.
Επίσης, υπογράμμισε, πρέπει να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο, και «κάνουμε ότι μπορουμε γι’ αυτό κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες μερικές φορές». Απαντώντας σε ερώτηση ότι πρέπει να υπάρξει πιστωτικό γεγονός για να υπάρξει συμφωνία, η κ. Λαγκάρντ απάντησε: «Θα ήθελα να το αντικρούσω απολύτως, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, αυτό που βλέπουμε είναι κοινοί στόχοι, και αυτό που ζητάμε είναι τεστ ρεαλισμού και βιωσιμότητας, λέμε ότι οι αριθμοί πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, δεν μπορούμε να φανταζόμαστε υποθετικά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στην φαντασία, και δεύτερον πρέπει να έχουμε πραγματικά μέτρα από τις ελληνικές αρχές που θα ανοικοδομήσουν την ελληνική οικονομία, και τρίτον το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο, αν συνδυάσεις τα τρία χρειάζεται μία operation που θα μειώσει το βάρος του». Σε άλλη ερώτηση τοποθετήθηκε με ακρίβεια στο θέμα του χρέους και της ανάγκης ελάφρυνσής του. Είπε: «Όχι μόνο το χρέος, αλλά αυτό που λέμε ότι πρέπει να βγάζει νόημα. Οσο πιο πολλά και ρεαλιστικά τα μέτρα, τόσο λιγότερη αναδιάρθρωση χρειάζεται – αλλά αν δεν γίνει (αυτό) θα χρειασθεί πολύ αναδιάρθρωση – όπως είναι το χρέος, δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται αναδιάρθρωση, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα κούρεμα. Πρόσθεσε ότι «λέμε ότι πρέπει να βγάζουν νόημα, δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο, που σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, να νομοθετηθούν και με παράλληλη πορεία, η οποία μπορεί να αρχίσει αμέσως, μετά να αναλυθεί το χρέος για το αν είναι βιώσιμο με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το πιθανότερο. Τότε η αναδιάρθρωση θα εξετασθεί μπορεί να πάρει πολλές μορφές, δεν χρειάζεται να είναι κούρεμα, μπορεί να είναι λήξεις, επιτόκια, διάλειμμα ή πολύ χαμηλά, είμαστε ανοιχτοί στον τρόπο, αλλά αυτό που δεν μπορούμε να συμβιβασθούμε είναι ότι πρέπει να βγάζει νόημα».
Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε φαντασιώσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να στέκεται μόνη της και να μην δανείζεται. Την ίδια στιγμή είπε ότι όλοι πρέπει να βιαστούμε και η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί. Στην ουσία η κ. Λαγκάρντ άνοιξε με επιθετικό τρόπο και δημόσια τη συζήτηση για το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό και επίσης έθεσε με ισχυρό τρόπο το ζήτημα της εξεύρεσης λύσης για το χρέος. Στο Ταμείο πιστεύουν ότι το χρέος είναι τεράστιο βάρος που δεν μπορεί να το σηκώσει η Ελλάδα.
Μετά τη συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε το θέμα των δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ στον πρόεδρο του Eurogfroup, ο οποίος μίλησε στο Ινστιτούτο Πίτερσον. Απαντώντας σε ερώτηση του Εθνους, παραδέχθηκε ότι είναι σωστό το επιχείρημα της και άφησε να εννοηθεί ότι μετά το 2018 θα ξαναδούν το θέμα του πλεονάσματος. Μετά το τέλος της ομιλίας του, μας είπε ότι η κ. Λαγκάρντ πιέζει πολύ τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση και γενικά για το Πρόγραμμα του Ιουλίου το οποίο το θεωρεί ανεφάρμοστο. Είπε συγκεκριμένα τα εξής: «Το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι η συμφωνία του καλοκαιριού, όπου ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν πολύ σημαντικός. Οπως είπε η Λαγκάρντ θα είναι ηρωικό αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος το 2018.
Το ΔΝΤ έχει ένα σωστό επιχείρημα, δηλαδή πως μπορούμε να υποθέσουμε (τι θα γίνει) μέσα στα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια που είναι η διάρκεια των δανείων που κατά μέσο όρο οι Ελληνες θα πρέπει να δίνουν αυτό το 3,5%. Οπωσδήποτε υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν. Οπως ξέρετε υπάρχει από μακρόν μία υπόσχεση, στα τέλη του 2012, και υποσχεθήκαμε αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα θα ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαζόταν. Αυτό παραμένει μία καλή φόρμουλα. Μπορούμε να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, τι είδους μέτρα υπάρχουν για να μειωθεί το χρέος».
Η ελάφρυνση του χρέους δεν θα συζητηθεί στην Ουάσιγκτον, αλλά ο κ. Ντάισελμπλουμ μας είπε ότι θα γίνει αυτό στο Γιούρογκρουπ την άλλη εβδομάδα. Είπε: «Όπως πάντα, στην Ουάσιγκτον συναντάς πολλούς ανθρώπους και θα έχουμε μία συνάντηση στην οποία θα με ενημερώσουν οι θεσμοί και θα μου πουν που βρισκόμαστε τι πρόοδος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και θα συναντηθώ με τον Έλληνα συνάδλεφό μου και με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Σόιμπλε, όλοι είναι εδώ αλλά δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων εδώ, την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup στο Αμστερνταμ και θα το συζητήσουμε πιο επίσημα».
Επίσης ο επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μακροπρόθεσμα.