Συναλλαγές της Ηλεκτρονικής έδωσε στη δημοσιότητα μέσω ανάρτησής του στο Facebook υφυπουργός Εξωτερικών ο Δημήτρης Μάρδας. Με αυτές προσπαθεί να δείξει ότι το πρόβλημα της εταιρείας δεν ήταν η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, δεδομένου ότι τα αιτήματα που υπέβαλε ικανοποιήθηκαν.
Τραπεζικοί κύκλοι πάντως εξέφρασαν την απορία τους για τη δημοσιοποίηση αιτημάτων που δέχεται η Ειδική Επιτροπή Πιστώσεων και Κρίσεων (σ.σ. η οποία συστήθηκε με την επιβολή των capital controls), με στόχο να εγκρίνει αιτήματα επιχειρήσεων για εξαγωγές ευρώ προκειμένου να κάνουν συναλλαγές.
Στην ανάρτησή του αναφέρει:
«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ @Capital controls
Κάποιοι, χωρίς να διαβάσουν τη δικαστική απόφαση, επέρριψαν το κλείσιμο της εταιρίας στα capital controls. Ας δούμε λοιπόν τι εμπόδια προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις εισαγωγές της εταιρίας και αν πράγματι προκάλεσαν κάτι. Η εταιρία καταθέτει για έγκριση τα ακόλουθα αιτήματα για εισαγωγές (δηλ. εξαγωγή ευρώ), που γίνονται ΟΛΑ αποδεκτά.
28/7/15 αίτημα για 208 χιλ. ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
31/8/15 αίτημα για 46 χιλ. ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
2/9/15 αίτημα για 66 χιλ. ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
5/10 αίτημα για 36 χιλ. ευρώ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
19/1/16 αίτημα για 8,8 χιλ. ευρώ ΕΚΡΙΘΗΚΕ
Δεν υπάρχει άλλο αίτημα εκτός από τα παραπάνω για εξαγωγή ευρώ που να έχει απορριφθεί.
Πάντοτε τονίζαμε ότι τα capital controls είναι μια δυσάρεστη κατάσταση και αποτελεί μια εκτροπή των κανόνων της αγοράς. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι για κάθε λουκέτο ευθύνονται τα capital controls. Αν, τέλος, δούμε σήμερα τις επιπτώσεις τους στις εισαγωγικές εταιρίες, τότε εύλογα συνάγεται ότι οι τελευταίες δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από τους εναπομείναντες περιορισμούς.
Ο όρος ‘ιδιαίτερα’ δεν οδηγεί στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι οι εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν (κανένα) πρόβλημα. Όταν όμως ο όρος ‘ιδιαίτερα’ αφαιρείται από τις όποιες δηλώσεις, για άγνωστους λόγους, τότε εύλογα οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα. Διαβάστε τη δικαστική απόφαση που εξηγεί το κλείσιμο της εταιρίας».