Χωρίς αλλαγή θα συνεχιστεί η πίεση προς την Αθήνα για σκληρά μέτρα στην οποία θα προστεθεί και η πίεση χρόνου για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι και το Eurogroup της 22ας Απριλίου, αφού παρά τις πυκνές συναντήσεις του τελευταίου διημέρου στην Ουάσιγκτον μεταξύ των δανειστών, αλλά και με την ελληνική αντιπροσωπεία, φάνηκε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα είπε και χθες στο Έλληνα υπουργό Oικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο (συναντήθηκαν στις 7 το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον) τα ίδια που έλεγε και τις προηγούμενες ημέρες αναφερόμενη στο ελληνικό πρόγραμμα. Ότι δηλαδή το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα πακέτο συνεκτικών μεταρρυθμίσεων σε ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο είχε ως προϋπόθεση και την ελάφρυνση του χρέους.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ εξήγησε στον κ. Τσακλώτο την σημασία που είχε η ταχεία εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, ώστε οι εμπορικές τράπεζες να μπορέσουν να ξεκινήσουν την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Επεσήμανε επίσης, ότι θα πρέπει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσει και η ΕΚΤ να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα ολοκληρώνοντας την κίνηση που έκανε με τα ομόλογα του EFSF.
Ο αμερικάνος υπουργός Οικονομικών κ Τζάκ Λιού κατά την συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτο τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά θα πρέπει να πάρει σ κληρές αποφάσεις.
Τόνισε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού αυτό είναι σε όφελος της Ελλάδας και διαβεβαίωσε για την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ελληνικό θέμα.
Ξεκάθαρος, όπως πάντα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε κατά την συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτο, έμεινε σταθερός στη θέση του, ότι τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος και να αφήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για αργότερα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του υπουργού, όταν μετά την συνάντηση του με τον Γερμανό αξιωματούχο, ρωτήθηκε για την απόψη του κ. Σόϊμπλε για την ελάφρυνση του χρέους «Δεν είναι και ο πιο φανατικός στο θέμα» είπε ο κ. Τσακαλώτος, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα
Η δεύτερη ανάγνωση του αποτελέσματος των συναντήσεων του κ. Τσακαλώτου και του κ. Σταθάκη στις ΗΠΑ είναι ότι ο δρόμος για τη συμφωνία θα είναι ανηφορικός και θα πρέπει να καλυφθεί μέσα σε πέντε 24ωρα.
Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν μίλησε για μέτρα ύψους 8,1 δις ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) που είναι απαραίτητα, αν επιμένουν οι Ευρωπαίοι στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2018.
Τόνισε επίσης, την ανάγκη της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με την μορφή της μείωσης του αφορολόγητου, δείχνοντας έτσι ότι το θέμα για το Ταμείο είναι ανοιχτό.
Ο κ. Τσακαλώτος από την Αθήνα είχε δηλώσει ότι το φορολογικό που θα καταθέσει μέσα στην εβδομάδα θα έχει αφοολόγητο 9.100 εκ ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητά το πολύ 8.180 ευρώ.
Ανοιχτά είναι επίσης ακόμη θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια.
Όλα αυτά θα πρέπει να κλείσουν μέχρι και την Παρασκευή, ώστε να εγκριθεί από το Eurogroup της 22ας Απριλίου.