Η εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά και της Ειδομένης, καθώς και η αναδιαμόρφωση των κέντρων φιλοξενίας των προσφύγων και η βελτίωση του συντονισμού των υπουργείων στην παροχή υπηρεσιών, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως τόνισε από τα Ιωάννινα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Ο κ. Βίτσας πραγματοποίησε επίσκεψη «εργασίας», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, στο κέντρο φιλοξενίας στο Κατσικά, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πρόσφυγες και να ακούσει τα προβλήματα τους. Κατά την άφιξη στο κέντρο, μικρά προσφυγόπουλα τον υποδέχτηκαν με λουλούδια, αλλά και ένα τραγούδι για την ειρήνη, την αγάπη και τη παιδική τους αθωότητα.
Ο αναπληρωτή υπουργός Άμυνας αφού περπάτησε ανάμεσα στις σκηνές και ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης είπε, πως το γεγονός ότι, εδώ και 46 ημέρες η Ελλάδα βρέθηκε σε μια νέα κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό, με αποτέλεσμα στη χώρα μας να παραμένουν αυτή τη στιγμή πάνω από 50 χιλιάδες κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες, δημιούργησε την ανάγκη, να συγκροτηθούν με ταχύ ρυθμό κέντρα φιλοξενίας διαφόρων επιπέδων, με προβλήματα και περισσότερες δυσκολίες κάποια, όπως είναι στο Κουτσόχερο, στον Κατσικά και πρόσθεσε:
«Ο στόχος μας είναι με γρήγορο ρυθμό τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας να αναδιαμορφωθούν, να φτάσουν τουλάχιστον σε ένα μέσο επίπεδο. Αλλά, δεν θα σταματήσουμε εκεί. Ξέρετε πηγαίνουμε από μεγάλες δομές φιλοξενίας προς μικρότερες, οι οποίες κάποια στιγμή θα φέρουν σταθερότητα». Μάλιστα, έκανε αναφορά στα κέντρα που λειτουργούν σε στεγασμένους χώρους στην Κόνιτσα, στα Δολιανά και από χθες στο Τσεπέλοβο, για να επισημάνει πως μόλις γίνει η σχετική αναμόρφωση στην παλιά Παιδόπολη «Αγία Ελένη», θα μεταφερθεί ικανός αριθμός προσφύγων εκεί από τον Κατσικά, δομή, η οποία όπως διαβεβαίωσε, θα σταματήσει να λειτουργεί τους επόμενους λίγους μήνες.
«Δεν θα συνυπάρχουν Κατσικάς και Αγία Ελένη, αυτό είναι κατανοητό». Παράλληλα, τόνισε: «Προέχει να λειτουργήσει η συμφωνία, για να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία. Αυτό σταθεροποιεί τον πληθυσμό των προσφύγων και μεταναστών. Από την στιγμή που θα σταθεροποιηθεί, χθες ήρθαν 30, τότε θα γίνει αναπροσαρμογή και σχετικά με τη μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και την εγκατάσταση στην Ελλάδα. Κέντρα φιλοξενίας σαν τον Κατσικά, δεν έχουν πολύ χρόνο ζωής. ‘Αρα, αναγκαστικό και σχεδιασμένο είναι ότι, αυτά θα πρέπει να αλλάξουν. Όταν θα μεταφερθούν πρόσφυγες στην «Αγία Ελένη», όσοι δεν θα μπορέσουν να εγκατασταθούν εκεί λόγω χωρητικότητας, θα πάνε κάπου αλλού».
Ο κ. Βίτσας ευχαρίστησε τους φορείς της περιοχής για την υποστήριξη των προσφύγων αλλά τους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του λιμενικού οι οποίοι, όπως ανέφερε, έχουν πάρει μεγάλο βάρος στους ώμους τους και τα καταφέρνουν δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αναχώρησε για το Κέντρο Φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα