«Συσπειρωμένοι» επιστρέφουν οι θεσμοί μετά τις διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γυρίζουν στην Αθήνα με «κοινή γραμμή».
Από αύριο που αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις –η σημερινή ημέρα αναμένεται να κυλήσει χωρίς ουσιαστικές επαφές- η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί εκτός από το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ να αποδεχτεί πλήρως επιπλέον μέτρα ύψους τουλάχιστον 2,8 δις. ευρώ τα οποία θα ενεργοποιηθούν για να καλύψουν και την παραμικρή απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
Το Ουάσινγκτον Group δεν έφερε κέρδη για την ελληνική κυβέρνηση πέραν μιας «κατανόησης» από όλες τις πλευρές για την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν για την αναγκαιότητα παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τους δύο όρους που είχε θέσει όμως η πλευρά του ΔΝΤ (περισσότερα μέτρα και ρύθμιση χρέους) προς το παρόν στον ορίζοντα φαίνονται μόνο τα περισσότερα μέτρα. Για τη ρύθμιση του χρέους, σηκώθηκε «γερμανικό τοίχος» και πλέον είναι αμφίβολο αν και πότε θα καμφθούν οι αντιρρήσεις έτσι όπως διατυπώθηκαν με τον ποιο σαφή τρόπο από τον Β. Σοϊμπλε.
Από το χθεσινό non paper της κυβέρνησης, κατέστη σαφές ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τα βρήκαν εις βάρος της Ελλάδας. Το ΔΝΤ έλεγε ότι τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ δεν επαρκούν για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Έτσι, οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στην πλάτη της Ελλάδας. Θα θεσπίσουμε μέτρα «εφεδρεία» ώστε και η παραμικρή απόκλιση (που είναι πολύ πιθανή δεδομένου ότι στις πλάτες των Ελλήνων θα πέσουν μια σειρά από υφεσιακά μέτρα κυρίως φορολογικά) να καλύπτεται με ακόμη περισσότερα μέτρα.
Ποια θα είναι αυτά; Όλα αυτά που ζητούν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ.
1. Περαιτέρω μείωση της έκπτωσης φόρου στα επίπεδα των 8180 ευρώ από τα 9100 ευρώ που δέχεται σε αυτή τη φάση η ελληνική πλευρά
2. Περαιτέρω περικοπή των κύριων συντάξεων
3. Κατάργηση του υπερχαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (6%) και μετάταξη του νερού και του ρεύματος από το 13% που είναι σήμερα στο 23%.
Η κυβέρνηση άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να δεχτεί το «μαξιλάρι» των μέτρων αν εξασφαλίσει κάτι για το χρέος. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξουν ένα από τα σκληρότερα πακέτα μέτρων των τελευταίων ετών.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι τις 22 Απριλίου έχει πλέον απομακρυνθεί αρκετά. Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στην Ουάσινγκτον, είναι αμφίβολο αν μπορούν να αφομοιωθούν στα λίγα 24ωρα που απέμειναν μέχρι την Παρασκευή ημέρα του Eurogroup. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο αν θα καταστεί εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.