Το πλαστικό είναι ένα υλικό με χιλιάδες προτερήματα, αλλά και ένα μειονέκτημα που τα υπερβαίνει όλα. Ή τουλάχιστον έτσι υποστήριζαν οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα, πιστεύοντας ότι δεν είναι βιοδιασπώμενο.
Οι νέες έρευνες από επιστήμονες στην Ιαπωνία, έδειξαν πως τελικά ίσως και να υπάρχει η λύση στο τεράστιο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα που γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητικό κάθε χρόνο. Οι ελπίδες συσσωρεύονται γύρω από έναν συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων, που αποδείχθηκε πειραματικά πως μπορεί να διασπάσει το υλικό των πλαστικών μπουκαλιών. Κάπως έτσι, μερικοί από τους 311 εκατομμύρια τόνους πλαστικών που παράγονται κάθε χρόνο, θα μπορεί να βιοδιασπαστεί.
Τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν ένα συνθετικό που ονομάζεται τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Το PET μπορεί να βρεθεί σε πολλά ακόμα προϊόντα, , όπως ρούχα από πολυεστέρα, μπουκάλια σόδας, και μπάλες του τένις. Το πολυαιθυλένιο παρουσιάζει ιδανικές ιδιότητες για τα προϊόντα, από άποψη αντοχής και ελαστικότητας, όμως είναι καταστροφικό για το περιβάλλον. Μέγαλο μέρος της ρύπανσης στο βάθος των ωκεανών οφείλεται στο συγκεκριμένο συνθετικό, για το οποίο δεν είχε βρεθεί κάποιος μικροοργανισμός που να το διασπάει.
Η επιστημονική ομάδα από την Ιαπωνία όμως, βρήκε τα βακτήρια που μπορεί να αποδειχτούν σωτήρια για τον πλανήτη μας. Οπως δημοσίευσε την Παρασκευή το γνωστό επιστημονικό περιοδικό Science, ο συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων χρησιμοποιούν δύο ένζυμα τα οποία «σπάνε» το PET. Με αυτό το τρόπο, είναι ικανά να… φάνε έναν ικανοποιητικό αριθμό πλαστικών μπουκαλιών και άλλων αντίστοιχων προϊόντων.
Προς το παρόν, η διαδικασία της βιοδιάσπασης είναι σχετικά αργή, ωστόσο δίνει πολύ μεγάλες ελπίδες στους επιστήμονες. Δουλεύοντας πάνω στα βακτήρια, οι Ιάπωνες πιστεύουν πως θα βρουν την κατάλληλη μέθοδο, ώστε να επιστρέφουν το πλαστικό πίσω στην φύση. Κάτι που θα δώσει μια πραγματικά βαθειά ανάσα στον πλανήτη.