Περισσότεροι από 100 χιλιάδες Σύριοι κινούνται προς τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία λόγω των μαχών στη Συρία και ζητούν άνοιγμα των τουρκικών συνόρων, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι CNN Turk το οποίο επικαλείται τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Σύριοι πρόσφυγες έφυγαν από το Χαλέπι και έφτασαν στην πόλη Αζέζ. Οι άνθρωποι αυτοί έμειναν μεταξύ των περιοχών που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος και οι Κούρδοι από τη μια και των τουρκικών συνόρων από την άλλη, επικρίνοντας την Τουρκία που δεν τους δέχεται στο έδαφός της. Η Τουρκία εδώ και ένα χρόνο δέχεται μόνο τους σοβαρά τραυματισμένους Σύριους και ανθρώπους με ειδική άδεια οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια. Κοντά στα σύνορα της Τουρκίας εντός της Συρίας βρίσκονται άλλες 35 χιλιάδες Σύριοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς.
Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), η οποία εκπροσωπεί τη συριακή αντιπολίτευση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται στη Γενεύη, ανακοίνωσε σήμερα πως η απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες ενισχύθηκε μετά τις αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος σε δύο πόλεις στην επαρχία της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, τις οποίες χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» της σύρραξης. Σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση, ένα μέλος μιας οργάνωσης αρωγής και έναν αξιωματικό των ανταρτών, οι αεροπορικές επιδρομές οι οποίες έπληξαν νωρίτερα δύο αγορές στις πόλεις Μάαρετ αλ Νούμαν και Καφράνμπελ είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. «Αυτές (οι επιθέσεις) αποτελούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση» καθώς «στοχοθέτησαν αγορές γεμάτες άμαχους», ανέφερε ανακοίνωση της HNC. «Οι σφαγές αυτές (…) ενισχύουν την απόφαση που έλαβε η HNC να αναστείλει τη συμμετοχή της και να αναβάλει τις διαπραγματεύσεις. Καμιά πολιτική διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά σε αυτή την ατμόσφαιρα των σκοτωμών και των εγκλημάτων», ανέφερε η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων στην ανακοίνωσή της.
Οι κυριότεροι αξιωματούχοι της συριακής αντιπολίτευσης άρχισαν να εγκαταλείπουν σήμερα τη Γενεύη, μετά την απόφαση να ανασταλεί η συμμετοχή της HNC στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας στη θέση τους μια «τεχνική» ομάδα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο συντονιστής της αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ. «Ορισμένα μέλη της HNC αναχώρησαν χθες, άλλοι φεύγουν σήμερα ή θέλουν να έχουν εγκαταλείψει τη Βιέννη ως την Παρασκευή», είπε ο Χιτζάμπ, διευκρινίζοντας πως και ο ίδιος αναχωρεί σήμερα. Η συριακή αντιπολίτευση ενημέρωσε χθες τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ότι αναστέλλει την «επίσημη» συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επιδείνωση» της κατάστασης στη Συρία, αλλά ότι θα συνεχίσει να παίρνει μέρος σε «τεχνικής» φύσης συνομιλίες. «Ορισμένοι συνάδελφοι, ειδικοί σε δικαστικά θέματα, θα παραμείνουν εδώ και θα συναντώνται με ειδικούς του ΟΗΕ στο ξενοδοχείο», ανέφερε ο Χιτζάμπ.
Η HNC, στην οποία συμμετέχουν πολιτικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης αλλά και οργανώσεις ανταρτών, διχάζεται ανάμεσα σε εκείνους που αξιώνουν την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις —πρόκειται κυρίως για τις ένοπλες οργανώσεις— και αυτούς που δεν θέλουν να διακοπεί η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων, που άρχισε την 13η Απριλίου, αναμενόταν να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δαμασκού Μπασάρ Τζααφάρι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν με τις άλλες οργανώσεις, παρά την απόφαση της HNC. «Εάν θέλουν να μποϊκοτάρουν (τις συνομιλίες), μπορούν να το κάνουν. Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς, διότι δεν είναι οι μόνοι αντιπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης», έκρινε ο Τζααφάρι. «Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η σαουδαραβική οργάνωση δεν είναι πειστικά», πρόσθεσε ο Τζααφάρι, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός συνεχίζει να τηρείται και οι όποιες επιχειρήσεις διεξάγονται έχουν στόχο «τρομοκράτες». Ο απεσταλμένος της Δαμασκού κατηγόρησε την HNC πως προσπαθεί να «τορπιλίσει» τη διαδικασία.
Ερωτηθείς εάν το μέλλον του Άσαντ θα πρέπει να εξεταστεί στις συνομιλίες, ο Τζααφάρι απάντησε πως μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφανθεί για αυτό και οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράνομο. «Ο λαός της Συρίας δεν θα μπορούσε να επιλέξει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ή της Γαλλίας. Δεν είναι δική μας δουλειά. Δεν θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε ποιος θα γίνει πάπας. Ούτε αυτό είναι δική μας δουλειά», είπε.