Θεσμικές διαστάσεις με απρόβλεπτη συνέχεια λαμβάνει το ζήτημα των συντάξεων των τέως βουλευτών με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να παρεκκλίνει από τη γραμμή του Πρωθυπουργού και με παρέμβασή του στην Ολομέλεια να υπερασπίζεται τη διάταξη που εξαιρεί τις βουλευτικές συντάξεις από τις περικοπές που θα υποστούν όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι και να υποστηρίζει ότι ήδη οι βουλευτικές συντάξεις έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις. “Εγώ δεν συνηθίζω να σιωπώ. Σήμερα το πρωί καταθέταμε στεφάνι στο μνημείο αγωνιστή Μουστακλή και ήρθε μια κυρία που είναι λαϊκή γυναίκα που της έχει περικοπεί σύνταξη έχει κι άλλα προβλήματα κι άρχισε φωνάζει μπροστά σε όλους για τις συντάξεις των βουλευτών. Κάποτε θα πρέπει και θα περίμενα από κόμματα που τους αφορά να παίρνουν όλοι ευθέως της ευθύνες τους απέναντι σε ελλιπή πληροφόρηση ή καλπάζοντα λαϊκισμό” είπε αρχικά ο κ. Βούτσης ακούγοντας βουλευτές στην Ολομέλεια να παίρνουν τον λόγο και να ζητούν περικοπές στις συντάξεις των βουλευτών.
Η αναφορά του κ. Βούτση ερμηνεύθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως μομφή εναντίον τους δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων βουλευτών με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη λεκτική διαμάχη με τον Βασίλη Κεγκέρογλου. “Προβοκάτσια. Είναι συνταξιούχοι που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι ΠΑΣΟΚ τώρα φώναξε ο Κεγκέρογλου με την κ. Βούτση να απαντά: “Σηκώνομαι να υπερασπίσω το παρελθόν σας και την πορεία σας τη μεταπολιτευτική και μου φωνάζει. Σταυροκοπιέμαι από αυτά που ακούω. Εγώ είπα να μείνουν γιατί είναι στις ειδικές περιπτώσεις οι συνταξιοδοτήσεις των βουλευτών πριν το 2012. Να παραμείνει το καθεστώς. Οι συνάδελφοι όλων”. “Τώρα το έσωσες” ξαναφώναξε ο Κεγκέρογλου με τον Πρόεδρο της Βουλής να συμπληρώνει: “Τι να σου πω άνθρωπέ μου;”
Ο κ. Βούτσης συνέχισε υπερασπιζόμενος τους συνταξιούχους βουλευτές επισημαίνοντας ότι είναι άνθρωποι 80 και 90 ετών και οι συντάξεις τους έχουν μέχρι και 60% και πως παίρνουν από 900 μέχρι 1.400 ευρώ καθαρά. “Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ τη διάταξη αυτή του ασφαλιστικού” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης σε εντελώς αντίθετη γραμμή από το Μαξίμου. “Θέλω να μιλήσω απέναντι σε ορυμαγδό αντιπολιτικό χωρίς στοιχεία” κατέληξε.
Σε κάθε περίπτωση η διάσταση απόψεων μεταξύ Πρωθυπουργού και Προέδρου της Βουλής πέραν του εσωκομματικού προβλήματος στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και θεσμικό ζήτημα, πόσω μάλλον όταν λίγες ημέρες νωρίτερα ο κ. Βούτσης είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και για τον καταιγισμό άσχετων τροπολογιών.
Έμπειροι κοινοβουλευτικοί πάντως επισημαίνουν ότι κόντρες μεταξύ Βουλής και Μαξίμου υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα θυμνίζοντας την περίοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή ακόμα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά για το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ.
parapolitika.gr