Κάθε χρόνο, από το 1970, στις 22 Απριλίου, γιορτάζεται η Ημέρα της Γης. Στόχος της, η αφύπνιση κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, οργανισμών, αλλά και κάθε ανθρώπου, ώστε να κινητοποιηθούν για να λάβουν εκείνα τα μέτρα, τα οποία χρειάζονται για να σωθεί το περιβάλλον, η Γη, το σπίτι μας.
Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν.
Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. “Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε”, δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.
Εξάλλου, η Ημέρα της Γης είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.
Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.
22 Απριλίου 2016: 155 υπογραφές για τη Γη
Σήμερα, ανήμερα της Ημέρας της Γης 2016, τουλάχιστον 155 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σκοπεύουν να παραστούν σε μία τελετή στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, για να υπογράψουν την ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία συμφωνήθηκε στο Παρίσι, τον περασμένο Δεκέμβριο.
“Ο αριθμός των χωρών τα οποία έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραβρεθούν και να υπογράψουν τη Συμφωνία του Παρισιού, στις 22 Απριλίου, έχει φτάσει τις 155”, δήλωσε σχετικά, την περασμένη Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Φερχάν Χακ.
Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει μία ιστορική στιγμή στο διεθνές δίκαιο, καθώς ο αριθμός των υπογραφών θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ για μία διεθνή συνθήκη, το οποίο κατέχει το Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο υπογράφηκε από 119 χώρες το 1982.